Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

HUKUMAN yang diterima Datuk Seri Najib Razak selepas didapati bersalah menyeleweng dana SRC International Sdn Bhd perlu dijadikan pengajaran terutama pemimpin Melayu supaya tidak terlibat salah guna kuasa atau rasuah.

Pengerusi Pertubuhan Warisan Melayu Negeri Johor, Datuk Abd Rahman Yunos berkata, mereka perlu sedar dan mengambil iktibar bahawa tiada pemimpin yang kebal daripada dikenakan tindakan undang-undang sekiranya terbukti bersalah.

“Mereka yang salah tetap salah, semua kena akur, jangan dipertikaikan, mahkamah sudah membuat keputusan menerusi sembilan hakim, ini (dilakukan demi) menegakkan Rukun Negara dan kedaulatan undang-undang.

“Kalau kita tidak hormat (keputusan mahkamah berhubung kes Najib), apa maknanya kita ada Rukun Negara dan undang-undang,” katanya kepada pemberita selepas pelancaran Kempen Kibar Jalur Gemilang dan Pemberian Sumbangan Kepada Anak Yatim di Bandar Seri Alam, Johor Bahrum, hari ini.

Abd Rahman menyampaikan sumbangan wang tunai kepada anak yatim selepas pelancaran Kempen Kibar Jalur Genilang dan Pemberian Sumbangan Kepada Anak Yatim di Bandar Seri Alam, Johor Bahru

Turut hadir Naib Pengerusi Pertubuhan Warisan Melayu Negeri Johor, Zamrin Hamzah dan Ketua Penerangannya, Datuk Jamali Paiman.

Pada Selasa, Mahkamah Persekutuan mengekalkan sabitan dan hukuman 12 tahun penjara serta denda RM210 juta yang dikenakan ke atas Najib yang didapati bersalah menyeleweng dana RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd.

Sementara itu, Abd Rahman melahirkan rasa sedih kerana pemimpin Melayu terus bercakaran dan berebut kuasa daripada membela nasib rakyat terutama orang Melayu yang masih ketinggalan dan miskin.

Katanya, mereka mengutamakan kepentingan diri dan kelompok mereka tanpa memikirkan apa yang sedang berlaku terutama senario negara ketika ini.

Abd Rahman melekatkan Jalur Gemilang selepas pelancaran Kempen Kibar Jalur Genilang dan Pemberian Sumbangan Kepada Anak Yatim di Bandar Seri Alam, Johor Bahru

Menerusi Pertubuhan Warisan Melayu Negeri Johor, beliau berkata, semua pemimpin politik daripada UMNO, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Pas dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) disatukan dan menjadi ahlinya.

Sementara itu, dalam ucapannya beliau mendakwa, orang Melayu masih dijajah minda mereka walaupun negara sudah mengecap kemerdekaan selama lebih 65 tahun.

Itu sebabnya kata beliau, mereka masih terus bergaduh sesama sendiri yang akhirnya merugikan malah tidak menguntungkan mana-mana pihak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here