TINDAKAN seorang pemilik sebuah kedai runcit warga Pakistan di Ketereh Kelantan menjual minyak masak botol melebihi harga siling runcit mengundang padah apabila didenda pihak berkuasa semalam.

Lelaki warga Pakistan yang juga pemilik sebuah kedai runcit di Ketereh di sini, didenda kerana menjual minyak masak botol melebihi harga siling runcit.

Ketua Pegawai Penguat Kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Negeri Kelantan Aswadi Jaafar menerusi kenyataannya berkata, operasi dibuat ke atas premis itu berdasarkan aduan pengguna yang diterima.

Katanya, anggota KPDNHEP kemudian menyamar sebagai pembeli dan membeli sebotol minyak masak lima kilogram.

“Pemeriksaan mendapati minyak masak botol itu dijual pada harga RM41.90 dan ia melebihi harga siling runcit ditetapkan kerajaan.

“Melalui bukti termasuk resit pembelian, kami menyita lima botol minyak masak lima kilogram berjumlah RM209.50. Kes disiasat mengikut Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan2011,” katanya hari ini.

Mengulas lanjut, Aswadi memberitahu, lelaki itu perlu mengemukakan maklum balas dalam masa yang ditetapkan berkaitan kes terbabit.

Harga siling runcit minyak masak botol ketika ini ditetapkan kerajaan pada RM7.70 untuk sekilogram, RM14.70 (dua kilogram), RM21.70 (tiga kilogram) dan RM 34.70 untuk lima kilogram.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here