SEORANG lelaki ditemui mati dalam keadaan berlumuran darah dipercayai dibunuh dalam satu kejadian di sebuah rumah di Kampung Merua Batu 3, Jalan Haji Wahab, Parit hari ini.

Keadaan mangsa, Norzi Jaafar, 58, disedari seorang penduduk kampung sekitar pukul 10.30 pagi selepas melihat mangsa tidak sedarkan diri di luar pintu rumah dengan darah di sekeliling badan dan pintu serta lampu terbuka.

Ketua Polis Daerah Perak Tengah, Superintendan Barudin Wariso berkata, pemeriksaan mendapati, terdapat kesan kecederaan di leher mangsa dipercayai kesan libasan senjata tajam.

“Mangsa berkemungkinan meninggal dunia lebih dari 15 jam dari tempoh ditemui, berdasarkan keadaan tompokan darah yang telah beku dan bertukar warna.

“Mangsa tinggal seorang diri dan kali terakhir lelaki itu dilihat sekitar pukul 6.30 petang semalam ketika berdiri di luar rumah. Mangsa ada menyapa penduduk kampung yang melalui jalan ini,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian.

Katanya, selepas itu mangsa tidak kelihatan sehingga ditemukan pagi ini oleh seorang penduduk yang datang ke rumah kerana mahu meminjam pam racun,.

Beliau berkata, pemeriksaan lanjut mendapati, tiada sebarang pergelutan atau kesan pecah masuk rumah di tempat kejadian.

Katanya, barang-barang berharga milik mangsa termasuk sejumlah wang tunai yang disimpan dalam dompet juga tidak terusik.

“Jadi buat masa ini, kita menolak andaian bahawa kes ini membabitkan kes samun.

“Polis masih menjalankan siasatan lanjut bagi mengetahui motif sebenar kejadian termasuk suspek terlibat, senjata digunakan juga masih belum dapat dikesan,” katanya sebagaimana dilaporkan Harian Metro.

Mayat mangsa dibawa ke Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) Ipoh untuk bedah siasat.

Kes diklasifikasikan di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here