Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI).

Memetik laporan Berita Harian, Bekas Pengarah Bahagian Operasi Khas (BOK) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Bahri Mohammad Zin, menyifatkan RCI tidak wajar ditubuhkan bagi menyiasat LCS kerana ia bukan badan penguatkuasa dan kehakiman

“Penemuan melalui RCI tidak boleh menyebabkan seseorang itu diheret ke penjara.

“Siasatan melalui RCI cuma untuk mengenalpasti siapa yang terbabit atau bertanggungjawab sahaja, tidak lebih daripada itu,” katanya.

Skandal LCS mula ‘terbongkar’ apabila PAC menyenaraikan sembilan rumusan sebagai punca kepincangan projek pembinaan enam kapal LCS bagi kegunaan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) bernilai RM9 bilion.

Melalui laporan PAC itu, kerajaan sudah membayar RM6.083 bilion untuk projek lima kapal LCS kepada Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) bagi projek runding terus itu, namun tiada kapal diterima setakat ini.

Susulan itu, ramai pihak yang menggesa kerajaan supaya menubuhkan RCI bagi memastikan ketelusan dalam siasatan dan memastikan mereka yang bersekongkol dengan rasuah didedahkan.

Sebelum ini, Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, menyatakan cadangan penubuhan RCI itu sudah dibentangkan ke Kabinet dan keputusannya bergantung kepada keputusan perbincangan dalam Jemaah Menteri.

Pada masa sama, Bahri berkata, tiada keperluan untuk penubuhan RCI kerana SPRM sudah melengkapkan siasatan berhubung skandal terbabit.

“Jika pihak penguat kuasa gagal mengesan kesalahan, baharulah RCI diperlukan,” katanya.

Selasa lalu, bekas Panglima TLDM didakwa di Mahkamah Sesyen di sini atas tiga pertuduhan pecah amanah projek LCS membabitkan dana syarikat bernilai lebih RM21 juta.

Sementara itu, Bahri berkata, SPRM perlu bergerak ‘bebas’ dengan meletakkan suruhanjaya itu di bawah Parlimen.

Beliau berkata, tindakan itu penting bagi melambangkan kemajuan sesebuah negara.

“Amat wajar dan sudah tiba masanya SPRM dibebaskan, jika Malaysia nak maju perlu bebaskan SPRM.

“Mana-mana negara yang berani membebaskan badan anti rasuah mereka pasti akan maju seperti China dan terkini Indonesia,” katanya.

Sementara itu, Bekas Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Mohd Shukri Abdull pula berpendapat SPRM boleh berfungsi di bawah sistem sedia ada selagi tiada berdepan masalah dalam sebarang kes penyelewengan yang disiasat suruhanjaya itu.

Beliau berkata, walaupun diletak di bawah sistem sedia ada, yang penting adalah integriti SPRM itu dalam menjalankan siasatan.

“Tidak penting SPRM diletak di bawah sistem manapun, yang penting adalah integriti.

“Bagi saya selagi tiada masalah siasatan (ia ok)….sekarang ini tiada masalahpun.

“Apa yang penting SPRM mesti bebas menjalankan siasatan dengan bebas,” katanya kepada BH.

Pada masa sama, Mohd Shukri berkata, SPRM perlu mengabaikan sebarang masalah campur tangan dengan terus menjalankan siasatan secara telus walaupun membabitkan sesiapa sahaja dan mana-mana pihak.

Mengulas mengenai projek perolehan LCS itu, Mohd Shukri berkata, siasatan sebelum ini tidak berdepan masalah daripada dalam, namun sebaliknya kerjasama sukar diperoleh daripada pihak luar negara.

“Fail sudah dibuka namun tidak mendapat kerjasama daripada luar negara…siasatan itu diusahakan sejak 2010 namun sampai sekarang tiada maklum balas daripada pihak berkenaan.

“Seingat saya, banyak kali pihak Peguam Negara (AG) menghantar surat kepada pihak luar negara, namun tiada maklum balas.

“Siasatan jadi sukar kerana banyak bukti berada di luar negara,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here