SEKURANG-kurangnya 20 orang maut manakala 40 lagi cedera berikutan serangan kumpulan pengganas al-Shabab ke atas sebuah hotel terkenal di ibu negara Somalia, Mogadishu.

Menurut pihak berkuasa, pengganas menyerbu hotel berkenaan kelmarin dan mencetuskan kejadian berbalas tembak dengan pasukan keselamatan.

Buat masa ini, kepungan pengganas ke atas Hotel Hayat masih berlangsung.

Menurut jurucakap polis, dua bom kereta menyasarkan hotel berkenaan dalam kejadian pada Jumaat, insiden yang memerangkap ramai orang awam.

Abdikadir Abdirahman, pengarah dan pengasas perkhidmatan ambulans Aamin di Mogadishu berkata, mereka sudah menghantar sembilan mangsa cedera dari hotel itu ke hospital.

“Pasukan keselamatan masih berusaha menumpaskan pengganas yang bersembunyi di bilik hotel. Kebanyakan mangsa berjaya diselamatkan dengan sekurang-kurangnya lapan orang awam maut setakat ini ” katanya.

Sementara itu, kawasan sekitar hotel empat tingkat itu dipenuhi orang awam yang ingin mengetahui nasib orang kesayangan mereka.

Al-Shabaab melancarkan serangan untuk menjatuhkan kerajaan Somalia lebih 10 tahun. Ia mahu menubuhkan kerajaan sendiri berdasarkan tafsiran ketat undang-undang Islam.

Hotel Hayat ialah tempat yang popular dengan penggubal undang-undang dan pegawai kerajaan.

Ini adalah serangan besar pertama sejak Presiden Hassan Sheikh Mohamud berkuasa pada Mei lalu.

Al-Shabaab pernah melancarkan serangan seumpama ini. Pada Ogos 2020, kumpulan itu mengaku menyerang sebuah hotel di Mogadishu yang meragut sekurang-kurangnya 16 nyawa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here