Oleh WARTAWAN WARTA RAKYAT

TUMPAHAN makanan dalam peti ais tidak dibersihkan dan longgokan sampah dibiarkan tidak bertutup.

Itu antara kesalahan yang dikesan dilakukan pemilik premis makanan dalam Op Premis Bersih yang dijalankan Pejabat Kesihatan Daerah Seberang Perai Tengah (PKDSPT) di sekitar Bukit Mertajam, Pulau Pinang kelmarin.

Dalam operasi itu, sebanyak tujuh tujuh premis makanan diperiksa dengan 22 notis berjumlah RM8,650 dikeluarkan atas pelbagai kesalahan di bawah Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009.

Operasi berkenaan disertai seramai lapan anggota penguat kuasa terdiri daripada Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran (PPKP) PKDSPT.

Jabatan Kesihatan Pulau Pinang dalam kenyataan di media sosial Facebook berkata, operasi oleh Unit Keselamatan dan Kualiti Makanan jabatan itu memfokuskan tiga lokasi utama iaitu di sekitar Jalan Permatang Rawa; Kubang Semang dan Bandar Perda.

Jelasnya, antara kesalahan yang dikesan dalam operasi tersebut termasuk di bawah Peraturan 11(2) iaitu menggaji pengendali makanan tanpa suntikan anti-tifoid dan latihan pengendalian makanan.

Kesalahan lain tambahnya, adalah tidak memakai pakaian perlindungan diri yang lengkap ketika mengendalikan makanan sekali gus melangga Peraturan 32(3).

“Selain itu, kita turut mengesan kesalahan di bawah Peraturan 33(2) iaitu memakai perhiasan diri semasa mengendalikan makanan selain kesalahan di bawah Peraturan 34(2) iaitu tidak mengekalkan premis dalam keadaan bersih,” katanya.

Tambah kenyataan itu, menjadi tanggungjawab pemilik dan pengusaha premis makanan untuk memastikan premis makanan mereka berada dalam keadaan bersih setiap masa selain mematuhi peraturan yang telah ditetapkan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here