SERAMAI tiga daripada 15 lelaki warga tempatan yang ditahan polis susulan kejadian pergaduhan di sebuah restoran nasi kandar di Perai, Pulau Pinang yang videonya tular di dalam media sosial baru-baru ini sudah didakwa di mahkamah semalam.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah, Asisten Komisioner Tan Cheng San berkata, ketiga-tiga mereka yang berusia antara 20-an hingga 30-an itu dikenakan denda sebanyak RM1,000 selepas mengaku bersalah di Mahkamah Majistret Bukit Mertajam atas pertuduhan di bawah Seksyen 160 Kanun Keseksaan.

Dalam masa sama jelas beliau, seramai 12 lagi tangkapan tidak dikenakan pertuduhan dan dibebaskan selepas siasatan polis mendapati mereka tidak terlibat dalam pergaduhan itu.

“Bagaimanapun ketika ini, kita masih menyiasat dan mengesan beberapa suspek lain yang dipercayai masih bebas,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Terdahulu, empat rakaman video mengenai kejadian pergaduhan itu yang berdurasi antara lapan hingga 23 saat tular selepas dimuat naik di laman Facebook ‘Kongsi Segala Info’ sejak pukul 9 pagi, 10 Ogos lalu.

Siasatan polis mendapati, kejadian pergaduhan melibatkan senjata itu berlaku tiga hari sebelumnya iaitu kira-kira pukul 3.30 pagi sebelum satu gerakan memburu suspek terlibat dilancarkan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here