SEORANG lelaki warga Itali ditarik keluar dari terowong bawah tanah yang runtuh selepas mengesyaki terowong itu digunakan bagi cubaan merompak sebuah bank berhampiran Vatican City.

Kejadian pada 13 Ogos itu menyaksikan berpuluh anggota bomba bertugas di tapak terowong sedalam enam meter sebelum berjaya membebaskan lelaki itu.

Lelaki daripada Rom itu dimasukkan ke hospital akibat kecederaan kritikal ketika anggota penyelamat mengambil masa selama lapan jam untuk mengeluarkannya dari runtuhan.

Selain itu, pihak polis mempercayai lelaki itu bekerjasama dengan tiga suspek lain untuk melakukan rompakan.

Kesemua suspek disyaki menggali terowong di bahagian bawah tanah sebuah kedai selama beberapa hari untuk sampai ke bank.

Menurut laporan, mereka merancang melakukan rompakan semasa cuti umum Ferragosto (Meraikan Augustus Caesar) apabila bank itu ditutup.

Sementara itu, polis dilaporkan berjaya menahan dua suspek lain ketika cuba melarikan diri dari tapak kejadian dan telah mendakwa dua lelaki berkenaan kerana cubaan mengelak daripada diberkas.

Seorang penduduk menetap di bangunan berhampiran, Michele berkata,mereka tidak mengetahui apa yang sedang berlaku kerana menyangka pengubahsuaian jalan sedang dilakukan. – Agensi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here