SEORANG pemimpin Bersatu menyifatkan kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengandungi ‘penipuan’ susulan pengakuannya sudah berjumpa dengan delegasi Perikatan Nasional (PN) ketika makan tengah hari.

Ketua Penerangan Bersatu, Datuk Wan Saiful Wan Jan berkata, perjumpaan pada waktu itu tidak patut dianggap pertemuan rasmi.

“Kalau setakat jumpa waktu ‘lunch’, itu bukan perjumpaan rasmi yang sepatutnya.

“Bagi saya kenyataan Ismail Sabri mendakwa telah bertemu delegasi PN adalah penipuan dan tidak beradab. Ismail perlu jelaskan kenapa dia menipu media dan rakyat,” katanya di Facebook.

Pada Sabtu, Ismail Sabri berkata beliau telah mengadakan pertemuan bersama PN dua minggu lalu.

Beliau berkata, pertemuan yang berlangsung pada minggu terakhir sesi sidang Dewan Rakyat di bangunan Parlimen itu dihadiri Setiausaha Agung PN, Datuk Seri Hamzah Zainudin dan Bendahari PN Datuk Seri Ahmad Samsuri Mokhtar.

Bagaimanapun, Ahmad Samsuri hari ini berkata PN sedang mengusahakan pertemuan baharu dengan Ismail Sabri selepas pertemuan 4 Ogos lalu.

Beliau yang juga bendahari PN berkata isu dibangkitkan PN dalam pertemuan pada hari terakhir persidangan Dewan Rakyat itu memerlukan satu ruang baharu bagi membolehkan delegasi penuh untuk berjumpa dengan perdana menteri.

Dalam pada itu, Wan Saiful berkata beliau berterima kasih kepada Ahmad Samsuri yang mengesahkan kenyataan beliau tempoh hari berhubung Ismail Sabri belum berjumpa dengan PN secara rasmi.

Katanya, wakil rasmi yang PN namakan adalah empat orang iaitu Hamzah, Penolong Setiausaha Agung PN, Datuk Seri Takiyuddin Hassan, Ahmad Samsuri dan Ketua Penerangan PN, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

“Semasa (pengerusi PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin menjadi perdana menteri, beliau menubuhkan Majlis Presiden parti-parti dalam kerajaan.

“Semua presiden parti ada dalam Majlis Presiden itu. Itu barulah perdana menteri yang berani. Bercakap depan-depan secara rasmi, bukan sembang waktu lunch,” katanya.

Beliau juga mempersoalkan apa yang ditakutkan Ismail Sabri untuk berjumpa dengan delegasi PN.

“Apa yang Ismail takut sangat. Nak jumpa kawan segabungan secara rasmi pun tak berani.

“Atau ada perkara yang Ismail mahu sembunyi dan takut delegasi PN tanya. Maklumlah kita sudah tahu mengenai pelbagai skandal seperti kapal tempur pesisir pantai (LCS) yang kena atas batang hidung pemimpin UMNO sekarang ini,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here