Oleh BADLISHAH MAT

PAS Kedah yang mengetuai kerajaan negeri di bawah Perikatan Nasional (PN) ketika ini berupaya untuk memenangi sekurang-kurangnya 22 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Pengarah Pilihanraya Pas Pusat, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md. Nor yang juga Menteri Besar Kedah berkata, jangkaan itu ekoran kekuatan dan pengukuhan parti itu di negeri berkenaan selain parti lawan yang tidak lagi segagah dahulu.

“Saya akan tambah jadi 22 paling kurang. Asasnya Pas tengah kuat di Kedah. Harimau (pihak lawan) yang kena tembak sedaih (sekali) rebah selepas itu ia nak bangkit (bangun) tak sekuat dahulu dah kalau (mereka) nak berlawan.

“(Tetapi) kalau dia nak berkawan, dia boleh tumpang kuat kita (sebab) kalau dia nak lawan juga saya rasa dia tak ada (kekuatan) segagah dulu.

“Ada peluru dalam badan dia, kaki dia pun pecah tiga empat,” katanya ketika ditemui selepas Pelancaran Jentera Pilihanraya PRU-15 Pas Kedah di Naka, malam tadi.

Pas kini mempunyai 15 daripada 36 kerusi DUN di Kedah, selain terdapat enam kerusi milik Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) serta dua lagi daripada UMNO bagi membentuk kerajaan negeri sejak Mei 2020.

Sementara pembangkang yang diketuai Pakatan Harapan (PH) mempunyai 13 kerusi iaitu lima dimiliki PKR; Amanah (4); DAP (2) dan Pejuang (2).

Dalam pada itu, Muhammad Sanusi berkata, Pas tidak pernah mengkhianati UMNO di negeri itu kerana mereka setia kepada persefahaman yang dicapai sewaktu awal-awal penubuhan kerajaan negeri dan akan memegang janji berkenaan sehingga hari kiamat.

“Kita konsisten dan istiqomah, apa sahaja keperluan tentang pelantikan, contohnya kalau kuota UMNO kita akan minta nama daripada Badan Perhubungan UMNO. Kita tak pernah tempat tu yang pernah diberi kepada UMNO, oleh kerana kita tak suka atau kecil hati kita lantik orang kita macam depa buat.

“Saya sebut tadi sampai dua hari lalu saya minta nama untuk ganti Penyelaras DUN Pengkalan Kundur. Kalau saya nak lantik Pas atau Bersatu boleh sahaja dan UMNO menyerahkan nama Dr. Zaki Zamani Abd. Rashid untuk ganti Allahyarham Datuk Hashim Jahaya.

“Saya boleh lantik daripada Pas pun. Tapi tak boleh buat macam itu kerana jawatan itu yang kita dah serah pada dia dahulu dan oleh kerana wakil mereka meninggal dunia, maka gantilah dengan orang dia balik. Itulah kesetiaan kepada semangat setia kawan yang Islam ajar,” katanya.

Malah kata Muhammad Sanusi, Pas Kedah masih menjaga persefahaman yang telah diputuskan sebelum ini dan tetap sedia untuk bekerjasama dengan UMNO memandangkan mereka tidak pernah melakukan perkara yang boleh menyebabkan kedua-dua parti itu berkelahi.

“Apa yang kita ucap di Johor dalam konteks negeri Johor. Di Kedah kita tak sebut benda itu dan ucapan-ucapan pun kita tak sebut, sebaliknya malam ini saya sebutkan betapa baiknya Pas dalam konteks hubungan dengan BN dan UMNO kerana kita ada disiplin dan saya tak khianat siapa-siapa,” tegasnya.

Sementara itu, ketika ditanya sama ada kerajaan Kedah akan turut membubarkan DUN sekiranya Parlimen dibubar dalam masa terdekat, beliau berkata, sebarang perkara yang akan dibuat olehnya bergantung kepada keputusan Pas pusat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here