DALAM tempoh enam bulan, RM10 juta lesap hasil penipuan dalam talian daripada kira-kira 600 pembeli di Kuala Lumpur sahaja.

Lonjakan kes seumpama itu berbanding tempoh sama tahun lalu berlaku kerana orang ramai kini bebas menyambut pelbagai upacara keagamaan dan perayaan, selepas semua sekatan pergerakan berkaitan Covid-19 tidak lagi dilaksanakan.

Free Malaysia Today melaporkan, Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Beh Eng Lai berkata, enam bulan pertama tahun lalu menyaksikan hanya 494 kes melibatkan kerugian RM3.65 juta di ibu kota.

Bagaimanapun, angka itu meningkat kepada 613 kes bagi tempoh sama tahun ini membabitkan kerugian RM10.64 juta.

“Kes dilihat melonjak ketika tempoh perayaan seperti Tahun Baharu Cina dan Hari Raya,” katanya kepada FMT.

Beh berkata, kebanyakan kes melibatkan iklan palsu di media sosial yang memancing pembeli.

“Mereka akan meminta anda memuat turun aplikasi tertentu untuk menggantikan fungsi SMS anda, seterusnya mengalihkan anda ke laman sesawang pancing data untuk memasukkan butiran perbankan.

“Begitu saja, duit anda dalam bank lesap,” katanya.

Baru-baru ini, polis turut mengesan semakin banyak kes yang dikaitkan dengan platform TikTok.

“Penipu ini memberikan pautan dalam hantaran mereka yang membawa pengguna media sosial mudah terpedaya kepada mereka,” katanya.

Walaupun polis tidak mendedahkan jumlah kes penipuan melibatkan setiap platform media sosial, mereka berkata, kebanyakan mangsa melaporkan mereka terpedaya ketika cuba membeli gajet, khususnya telefon bimbit.

Daripada 613 kes di Kuala Lumpur tahun ini, 386 kes melibatkan wanita. Bagi tempoh sama tahun lalu, 381 daripada 494 kes dilaporkan adalah lelaki.

Beh berkata, tidak banyak pembelian dibuat dalam talian bagi barangan berkaitan perayaan disebabkan perintah kawalan pergerakan tahun lalu, dengan kebanyakan mangsa dilaporkan cuba membeli aksesori kenderaan serta telefon bimbit.

Beliau menasihatkan orang ramai lebih berhati-hati ketika membuat pembelian dalam talian, terutama jika harga ditawarkan terlalu hebat untuk dipercayai.

“Anda patut membandingkan harga barang sama ditawarkan di internet. Jika harganya terlalu rendah sehingga tidak masuk akal, berhati-hatilah.

“Dapatkan maklum balas rakan-rakan dan saudara-mara,” katanya.

Pembeli dalam talian juga boleh menyemak dengan polis dengan melayari laman sesawang “semak mule” untuk maklumat lanjut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here