BADLISHAH MAT

GARA-gara berpakaian seksi, penganjur Minggu Fesyen Kedah 2022 (KFW22) akan dipanggil untuk memberi penjelasan berhubung penampilan model dipercayai terlibat dalam peragaan acara terbabit.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Kerajaan Tempatan negeri, Datuk Dr Mohd. Hayati Othman berkata, tindakan akan diambil sekiranya penganjur didapati melanggar peraturan ditetapkan.

Malah beliau berkata, penganjur juga tidak memohon permit dan tidak mendapat kelulusan pihak berkuasa tempatan (PBT) melalui semakan awal yang dilakukan.

“Saya menerima aduan mengenai penganjuran KFW22 yang menampilkan model dengan pakaian yang mencolok mata.

“Pihak saya akan memanggil penganjur, meminta penjelasan dan mengenakan tindakan sewajarnya,” katanya dalam kenyataan di Facebook rasmi beliau hari ini.

Sejak semalam, tular di media sosial gambar model yang berpakaian seksi pada KFW22 di sebuah pusat beli-belah di sini yang berlangsung selama tiga hari pada minggu lalu.

Dr Mohd. Hayati berkata, penganjur KFW22 sepatutnya mematuhi peraturan serta syarat-syarat melalui kelulusan lesen hiburan yang dikeluarkan oleh Pejabat Daerah Kota Setar.

“Walaupun pertunjukan fesyen antara acara yang dibenarkan di dalam Enakmen Hiburan dan Tempat-Tempat Hiburan 1997, namun diharapkan pakaian yang diperagakan mestilah sopan bersesuaian dengan budaya timur,” katanya.

Beliau menjelaskan, KFW22 di luar bidang kuasa pihak Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS), manakala urusan kebenaran dan lesen dikeluarkan oleh pejabat daerah.

“MBAS hanya menjalankan tugas-tugas pemantauan untuk memastikan syarat serta peraturan yang ditetapkan dipatuhi pihak penganjur,” jelasnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here