PERSATUAN Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa pihak berkuasa mengharamkan rumput tiruan kerana didakwa tidak baik untuk alam sekitar dan boleh memudaratkan kesihatan.

Presiden CAP, Mohideen Abdul Kader berkata, rumput plastik adalah trend yang semakin berkembang pesat dan biasa digunakan di kawasan kediaman, bangunan dan kawasan rekreasi awam.

Namun jelae beliau, terdapat kekurangan kesedaran mengenai risikonya dalam kalangan orang ramai yang mana rumput tiruan boleh menyumbang kepada bencana banjir kerana tidak menyerap air.

Selain itu katanya, rumput tiruan juga boleh memusnahkan mikroorganisma di dalam tanah di bawah rumput yang membahayakan tumbuhan di sekelilingnya sekali gus menghalang kepelbagaian biologi.

“Rumput tiruan dibuat dengan mengikat beberapa jenis plastik bersama-sama dan disebabkan itu amat sukar untuk dikitar semula.

“Ia mewujudkan penggunaan plastik yang tidak perlu yang tidak terbiodegradasi, menambah lagi beban kepada sektor sisa dan apabila terurai, ia membebaskan zarah plastik ke dalam alam sekitar menjadikannya toksik kepada manusia dan hidupan liar,” katanya dalam kenyataan hari ini.

 
Menurut beliau, Persatuan Hortikultur Diraja (RHS) di United Kingdom (UK) baru-baru ini mengharamkan rumput tiruan daripada pertunjukan bunga yang terkenal di dunia atas sebab alam sekitar.

Malah katanya, Kerajaan UK kini digesa memperkenalkan “Cukai Kerosakan Ekologi” ke atas import, penjualan dan pemasangan rumput tiruan dan rumput untuk menangani masalah itu.

“Rumput plastik juga mengeluarkan haba yang mana Majlis Bandaraya Adelaide (ACC) melarang penggunaan rumput tiruan di bahu jalan pada 2019 kerana bimbang dengan pemanasan bandar dan tapak pelupusan.

“Menurut laporan ACC, suhu permukaan rumput tiruan adalah lebih tinggi daripada permukaan lain, termasuk asfalt dan jauh lebih tinggi daripada rumput semula jadi,” katanya.

Selain itu tambah beliau, rumput palsu juga telah mendapat perhatian sebagai sumber berpotensi toksin penyebab kanser kerana dikesan mempunyai bahan kimia beracun.

 “Bahan dalam isiannya (material yang digunakan untuk menghasilkan rumput tiruan) boleh mengandungi benzena, karbon hitam dan plumbum yang mana semuanya berkait dengan kanser,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here