PEMUDA Pas mendakwa akan ada lagi pendedahan-pendedahan mengejutkan selepas isu pembinaan kapal tempur pesisir pantai (LCS).

Ketua Pemudanya, Ahmad Fadhli Shaari berkata, pendedahan tersebut lebih menggemparkan daripada isu skandal penyelewengan LCS.

Beliau memberi bayangan bahawa pendedahan selepas isu kegagalan pembinaan itu tidak kurang mengejutkan, lapor Sinar Harian hari ini.

Menyatakan hal itu secara ringkas di media sosial Ahmad Fadhli berkata, orang ramai tidak perlu ‘bimbang’ kerana pendedahan berkenaan akan dibuat mengikut giliran.

Projek pembinaan LCS adalah perolehan terbesar dalam sejarah Kementerian Pertahanan, dengan kos keseluruhan sebanyak RM9 bilion. Kontrak bagi projek itu bermula pada 2013 dan dijangka siap dalam masa 10 tahun.

Khamis lalu, PAC dalam laporannya menyatakan, kerajaan sudah membayar RM6.083 bilion untuk projek lima kapal LCS kepada Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS), yang dilaksanakan secara runding terus, namun tiada kapal yang diterima, setakat ini.

Pengerusi PAC, Wong Kah Woh, mendedahkan lebihan kos projek LCS berjumlah RM1.4 bilion, dengan RM400 juta digunakan untuk membayar hutang lama daripada projek kapal peronda lama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here