AGENSI Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Selangor menahan suami isteri yang cuba menyeludup keluar sejumlah dadah ke Indonesia menerusi perairan Morib, Klang, pada 29 Julai lalu.

Pihak APMM menemukan 15.88 kilogram (kg) dadah dipercayai jenis syabu yang dibungkus dalam bungkusan teh cina.

Pengarah Maritim Selangor, Kepten Maritim V. Siva Kumar berkata, pasangan warga tempatan berusia 46 dan 44 tahun itu ditahan pada 5.50 petang hasil risikan Maritim Selangor dan Pasukan Gerakan Am (PGA).

Menurutnya, ketika ditahan, pasangan berkenaan dipercayai sedang memindahkan dadah ke bot pancung yang akan menuju ke Indonesia menerusi perairan Morib.

“Ketika pemeriksaan awal, pasukan operasi menemui sebuah kotak mengandungi 15 bungkusan teh cina berwarna hijau di dalam kenderaan yang digunakan pasangan berkenaan.

“Hasil pemeriksaan lanjut mendapati, bungkusan itu mengandungi hablur kristal disyaki dadah jenis syabu seberat 15.88 kg yang dianggarkan bernilai RM 670,000,” katanya dalam kenyataan hari ini, lapor Harian Metro.

Beliau berkata, pasangan suami isteri itu dan kesemua bungkusan yang dirampas dibawa ke Ibu Pejabat Maritim Selangor untuk tindakan lanjut, sebelum diserahkan kepada Cawangan Narkotik Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Langat.

Katanya, kes disiasat mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 kerana kesalahan pengedaran dadah, jika sabit kesalahan boleh dihukum dengan hukuman mati atau penjara seumur hidup, yang mana boleh juga dikenakan hukuman sebat.

“APMM memandang serius sebarang pelanggaran undang-undang dan tindakan tegas akan diambil demi memastikan kesejahteraan perairan negara sentiasa terpelihara.

“Sebarang aduan dan maklumat mengenai kegiatan jenayah maritim serta kecemasan di laut, orang awam boleh menghubungi Pusat Operasi Maritim Negeri Selangor di talian 03- 31760627 atau talian kecemasan MERS 999 untuk tindakan segera,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here