TINDAKAN mengurangkan jurang pendapatan perlu dilakukan lebih awal bagi mengelak permusuhan ganas antara golongan miskin dan kaya di negara ini.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, sejarah manusia menunjukkan permusuhan antara kedua-dua golongan itu berakhir dengan rusuhan berdarah.

Menurutnya, contoh yang jelas ialah perang saudara yang berlaku di Perancis dan Rusia apabila kemenangan puak yang miskin akan membunuh puak yang kaya.

“Di United Kingdom (UK) puak miskin tidak mengganas. Dengan mengguna mogok atau strike, pekerja yang rata-rata miskin memaksa masyarakat memberi kuasa kepada puak pekerja. Dan wujudlah parti buruh.

“Masyarakat manusia perlu ambil iktibar dari peristiwa rusuhan antara miskin dan kaya. Jika masyarakat ingin elak permusuhan yang ganas berlaku antara miskin dan kaya, jarak antara miskin dan kaya dari segi pendapatan hendaklah dikurangkan,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam entri di akaun media sosialnya bertajuk “Mengurangkan Jarak”.

Mengulas lanjut, Dr Mahathir berkata, di Malaysia, masyarakat sedar ada perbezaan yang ketara antara yang miskin dengan yang kaya.

Beliau menjelaskan, yang lebih bahaya ialah miskin dan kaya dikait dengan kaum apatah lagi ramai yang miskin terdiri dari orang Melayu dan yang kaya dari orang Cina.

“Memang pun kedua-dua kaum tidak rapat dalam hubungan antara mereka. Perasaan perkauman tidak disukai oleh para intelek. Tetapi hakikatnya ialah perasaan ini terdapat dalam semua kaum di Malaysia.

“Kemungkinan rusuhan antara kaum berlaku kerana dipisah juga oleh kemiskinan dan kekayaan antara mereka tidak boleh dipandang ringan,” katanya.

Sementara itu, Dr Mahathir memberitahu, beliau sedar ada pihak yang akan berkata perkara ini tidak patut disuarakan kerana kononnya menyuarakan perkara ini sama seperti menggalak isu ini disedari dan dijadikannya sebagai isu yang boleh membakar perasaan kaum-kaum.

Beliau menegaskan, jika isu ini tidak ditangani dengan bijak ia akan jadi lebih teruk dan apabila ia meletup, permusuhan akan jadi lebih buruk dan lebih sukar ditangani.

“Justeru, adalah lebih baik jika awal-awal lagi sebelum jarak perpisahan menjadi lebih teruk, tindakan diambil untuk meredakan keadaan,” katanya.

Tambahnya, beliau mengakui Dasar Ekonomi Baru (DEB) dikatakan gagal namun dalam bidang pelajaran ia berjaya kurangkan jarak antara kaum.

“Dalam bidang ekonomi, kelemahan DEB telah dikenal pasti. Pembetulan juga sudah dibuat. Dengan ini DEB akan mencapai kejayaan yang lebih baik,”jelasnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here