MALAYSIA menarik balik tuntutannya dalam kes Batu Puteh di Mahkamah Keadilan Antarabangsa ialah bagi menghormati perjanjian terdahulu dengan Singapura.

Menurut bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, perjanjian dengan Singapura dengan ICJ
ialah segala keputusan oleh mahkamah akan diterima oleh kedua-dua pihak.

Katanya, perjanjian yang sama dibuat antara Malaysia, Indonesia dan mahkamah antarabangsa berkenaan Sipadan dan Ligitan.

“Jika Malaysia tidak menepati dengan syarat mahkamah antarabangsa bahawa keputusan mesti diterima oleh kedua-dua pihak, Indonesia juga boleh buat tuntutan untuk tidak menepati perjanjian yang sama berkenaan Pulau Sipadan dan Ligitan.

“Janji antarabangsa oleh sebuah negara berdaulat hendaklah ditunai sebagai amanah. Jika tidak, Malaysia tidak akan dipercayai akan tunai perjanjian dengan negara lain. Malaysia akan hilang kredibiliti,” katanya.

Beliau menyatakannya dalam entri di Facebooknya bertajuk “Empat Soalan Apandi”.

Mahkamah Keadilan Antarabangsa memutuskan Sipadan dan Ligitan milik Malaysia pada 2002.

Mengulas lanjut Dr Mahathir berkata, kesalahan bermula dengan pegawai kerajaan Johor menyatakan kepada British bahawa Batu Puteh bukan milik Johor.

“Lagipun Malaysia mendapat ‘Middle Rock’ yang boleh ditebus guna sehingga menjadi pulau besar seperti yang diperbuat dengan Pulau Layang-Layang.

“Fakta baharu, jika ada, sepatutnya dikemukakan kepada mahkamah antarabangsa semasa membuat representasi bahawa Pulau Batu Putih adalah hak Malaysia,” katanya.

Mengenai tuntutan Sulu, Dr Mahathir berkata, Datuk Seri Najib Razak telah bertindak tanpa mengikuti proses pentadbiran dan tiada bukti tindakannya dipersetujui oleh Peguam Negara pada masa itu atau Kabine.

“Tuntutan oleh pewaris Sultan Sulu dibuat semasa pemerintahan kerajaan BN (Barisan Nasional) bawah Najib. Kerajaan BN tidak bertindak untuk menolak kuasa perundangan mahkamah Sepanyol atau membayar balik bayaran yang telah dihentikan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here