Oleh BADLISHAH MAT

TIADA angin tiada ribut, tiba-tiba sahaja 16 Julai lalu timbul spekulasi kononnya Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor ‘sedang mengemas’ pejabat Menteri Besar Kedah bagi mengosongkan jawatan itu.

Mula-mula terkejut juga dengar khabar angin tersebut, tetapi tak lama kemudian tergelak kecil memikirkan siapa punya angkara pula yang mahu memporak-perandakan negeri Kedah yang ketika itu sedang menguruskan tragedi Gunung Inas di Baling.

Lebih geli hati, dakwaan itu mengatakan Muhammad Sanusi membuat keputusan drastik itu kerana ada kaitan dengan bencana terbabit. Walhal siang malam beliau turun ke lapangan untuk membantu mangsa.

Dakwaan itu pula dimainkan hanya selepas dua bulan Muhammad Sanusi genap dua tahun menjadi Menteri Besar Kedah ke-14 sejak 17 Mei 2020.

Walaupun bukan menjadi Menteri Besar dan membentuk kerajaan Kedah melalui pilihan raya, tetapi mandat dan perkenan Sultan Kedah, Sultan Sallehuddin Sultan Badlishah sudah diberikan untuk ADUN Jeneri itu menerajui negeri jelapang padi ini.

Memang dalam politik tiada perkara mustahil boleh berlaku, tetapi tidak patut rasanya selepas beliau beraksi cemerlang mengemudi Kedah bersama pasukannya, tiba-tiba sahaja mahu ditukarkan.

Kedah dan sejarah Menteri Besar ‘digulingkan’ memang tidak boleh dipisahkan. Namun, dalam hal ini tunggu sekejap kalau mahu tukarkan Muhammad Sanusi pun.

Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU) sudah tidak lama lagi, apa salahnya beri ruang Muhammad Sanusi mentadbir sehingga habis penggal ke-14 ini. Tidak kesiankah rakyat yang sedang menderita dalam pelbagai perkara ketika ini nak melayan drama politik tidak habis-habis.

Rakyat sudah menaruh harapan kepada kerajaan negeri ketika ini. Apa salahnya sekali-sekala hargai mereka pula untuk hidup dengan tenang tanpa hiruk-pikuk politik.

Kedah pun bukan ada isu seperti sesetengah negeri yang mana Menteri Besar mereka didakwa dibayangi orang lain. Muhammad Sanusi mendapat sokongan jitu untuk mentadbir Kedah, baik dari Pas, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) atau UMNO.

UMNO pun mungkin sedar kalau mereka tarik sokongan yang kini hanya dianggotai dua wakil dalam kerajaan tidak akan memberi apa-apa kesan. Mereka sangat minoriti. Lebih baik duduk sahaja jaga rakyat sampai Dewan Undangan Negeri (DUN) Kedah bubar.

Nanti masa PRU-15 bertandinglah. Jangan risau kerana rakyat Kedah ini cerdik dalam berpolitik. Mereka tahu nak pilih siapa untuk mewakili mereka. Kalau pemimpin itu berkhidmat cemerlang menanglah dia sekali lagi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here