BEKAS Panglima Angkatan Tentera Malaysia Jen (B) Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin dilantik sebagai Pengerusi Lembaga Pengarah CyberSecurity Malaysia yang baharu berkuat kuasa 1 Julai lepas.

Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa berkata pelantikan Zulkifeli itu bagi menggantikan Jen (B) Tan Sri Mohd Azumi Mohamad yang bersara pada 30 Jun lepas.

“Beliau mempunyai pengalaman lebih dari 44 tahun dalam bidang perkhidmatan pertahanan dan ketenteraan serta menggalas pelbagai jawatan penting dalam Angkatan Tentera Malaysia,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Annuar berkata beliau yakin, melalui pengalaman yang luas serta kepakaran dalam pelbagai portfolio, pelantikan Zulkifeli ke jawatan itu tepat pada masanya dan selaras dengan hala tuju negara yang sedang melakar perjalanan ke arah pendigitalan bagi mencapai status ekonomi digital dan berdaya saing.

“Semoga pelantikan ini akan terus memacu CyberSecurity Malaysia ke tahap yang lebih cemerlang,” katanya.

Zulkifeli pernah memegang jawatan sebagai Panglima Tentera Darat ke-23 pada 21 Mei 2010 seterusnya dilantik sebagai Panglima Angkatan Tentera Malaysia ke-18 pada 15 Jun 2011 sebelum bersara pada 14 Jun 2017.

Annuar berkata sumbangan beliau yang begitu signifikan dalam bidang keselamatan telah mendapat pengiktirafan apabila dilantik sebagai Ketua Pengarah Majlis Keselamatan Negara (MKN) pertama pada Ogos 2016 hingga Jun 2018.

Katanya Zulkifeli juga merupakan pemacu utama pelaksanaan Dasar Keselamatan Negara 2017, penggubalan Akta Majlis Keselamatan Negara 2016 serta terlibat sepenuhnya dalam pembentukan Agensi Keselamatan Siber Nasional (NASCA).- BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here