PAKATAN Harapan (PH) menyatakan bahawa Perjanjian Persefahaman (MoU) Transformasi dan Kestabilan Politik yang dimeterai dengan kerajaan pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob masih berkuat kuasa selepas 31 Julai.

Memetik laporan FMT, Pengerusi PH, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, yang tamat secara automatik hanyalah larangan membubarkan Parlimen sebelum 31 Julai.

Menurut beliau, beberapa perkara lain dalam MoU tersebut masih belum dipenuhi.

“Yang belum (selesai) ia soal pentadbiran, soal penyelewengan dan rasuah ini memang satu hal perlu diketengahkan kerana ia menjadi seolah-olah kegiatan harian. Ada saja terbongkar mengenai wang rakyat yang tidak diuruskan dengan baik,” katanya kepada pemberita di Port Dickson.

Anwar yang juga Ahli Parlimen Port Dickson memberitahu, PH juga tidak berpuas hati dengan cara kerajaan menguruskan isu kenaikan harga barang.

“Kita masih belum berpuas hati tentang urusan mengawal harga barang, kos sara hidup yang sangat menekan rakyat padahal menteri-menteri masih dengan cara mereka, dengan belanja dalam jumlah yang besar,” jelasnya.

Ditanya sama ada PH bersedia untuk Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) sekarang, Presiden PKR itu berkata, mereka bersedia dengan jentera yang akan bertindak sekiranya Parlimen dibubarkan.

“Kalau ada pilihan raya, saya baru bincang dengan Menteri Besar Negeri Sembilan, kita siap sedia tetapi keutamaan dia adalah ekonomi sekarang.

“Tanggungjawab kerajaan ialah mengendali urusan ekonomi dengan baik supaya dapat meringankan beban rakyat,” ujarnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here