PENGERUSI Majlis Pemulihan Negara (MPN) Tan Sri Muhyiddin Yassin terharu dan bersyukur melihat sambutan meriah dengan jumlah kehadiran yang begitu ramai.

Majlis ramah mesra bersama nelayan negeri Terengganu di Pelabuhan LKIM Chendering, Terengganu itu disertai kira-kira 2,500 warga nelayan yang datang dari seluruh pelosok negeri itu.

Menerusi ucapan ringkas beliau, Muhyiddin yang juga bekas Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani menegaskan bahawa warga nelayan, petani, peladang dan penternak sentiasa dekat di hatinya kerana beliau sentiasa ‘bergelumang’  dengan kumpulan tersebut.

“Sebagai menteri ketika itu, saya merasa sudah menjadi kewajiban kepada kerajaan untuk tidak sesekali mengabaikan golongan ini kerana mereka menjadi sebahagian teras pembangunan negara,” katanya menerusi satu kenyataan di Facebook, hari ini.

Menurutnya, ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan, warga nelayan merupakan antara golongan yang terkesan teruk.

Bagaimanapun katanya, kerajaan Perikatan Nasional (PN) ketika itu tidak melupakan golongan ini dan segera membantu menerusi beberapa pakej dan dana Prihatin bagi mengurangkan beban kehidupan mereka.

“Di negeri ini sahaja, RM1.65 juta dana nelayan Penjana  diperuntukkan kepada  11 persatuan nelayan manakala elaun sara hidup nelayan dinaikkan daripada RM250 kepada RM350.

“Saya sedar ramai warga nelayan masih lagi terkesan dengan impak pandemik malah jumlah yang jatuh miskin semakin membesar,” kata bekas Perdana Menteri itu.

Dalam pada itu katanya, MPN mengesyorkan kepada kerajaan agar memperkenalkan skim subsidi bersasar sebagai salah satu cara membantu golongan tersebut.

“Dengan cara ini, bahagian subsidi yang selama ini turut dinikmati oleh golongan kaya dapat diagih-agihkan untuk membantu nelayan dan kumpulan lain yang layak,” katanya.

Turut hadir Menteri Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) Datuk Seri Ronald Kiandee dan Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Makanan, Perladangan, Komoditi dan Pembangunan Luar Bandar Terengganu Dr. Azman Ibrahim.

Pada majlis itu, Muhyiddin turut menyampaikan cek bantuan nelayan berjumlah RM20 juta daripada MAFI kepada Persatuan Nelayan Negeri Terengganu (PENENTU).

Ia termasuk bantuan Projek Khas Perumahan Nelayan sebanyak RM14.2 juta; elaun sara hidup (RM4.2 juta) dan dana khas PENENTU (RM1.6 juta).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here