LAPAN individu termasuk seorang wanita ditahan polis kerana disyaki menjalankan aktiviti penyalahgunaan diesel bersubsidi di kawasan perindustrian Taman Lagenda Putra, Kulai, semalam.

Ketua Polis Daerah Kulai, Superintendan Tok Beng Yeow berkata, serbuan pukul 3 petang yang dijalankan hasil maklumat awam turut merampas 72,800 liter diesel dianggar bernilai RM174,720.

“Suspek dipercayai menjalankan aktiviti penyalahgunaan barangan kawalan bersubsidi.

“Lapan warga tempatan berusia antara 28 hingga 52 tahun ditahan dan kita merampas barangan yang digunakan dalam aktiviti penyalahgunaan barangan kawalan bersubsidi.

“Suspek disyaki menjalankan urusan jual beli minyak diesel bersubsidi tanpa kebenaran yang sah,” katanya dalam satu kenyataan, lapor Berita Harian.

Tambahnya, hasil semakan mendapati semua suspek tidak mempunyai rekod lampau sama ada berkaitan jenayah mahupun penyalahgunaan dadah.

Katanya, semua tangkapan dan barang rampasan diserahkan kepada pegawai penyiasat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) untuk tindakan selanjutnya.

“Kes disiasat mengikut Seksyen 21 Akta Kawalan Bekalan 1961,” katanya.

Pada masa sama, Beng Yeow meminta orang awam yang mempunyai maklumat berkaitan jenayah untuk tampil menyalurkan maklumat di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kulai atau menghubungi bilik gerakan IPD di talian 07-6637222.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here