Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

KANAK-KANAK lelaki autisme yang didakwa ibunya didera seorang guru di pusat terapi di Skudai baru-baru ini sudah dirujuk ke Hospital Sultan Ismail (HSI) di Johor Bahru.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupiah Abd. Wahid berkata, langkah tersebut bagi mendapatkan penilaian khusus oleh pakar kanak-kanak terhadap status kesihatannya.

“Sebelum ini selepas mendapat aduan perkara tersebut kanak-kanak tersebut telah dirujuk di Hospital Kulai untuk mendapatkan rawatan dan pemeriksaan kesihatan,” katanya dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Terdahulu pemilik akaun Facebook Cik Puan Zetty memuat naik hantaran berkenaan pengaduan polis oleh seorang ibu yang menyatakan anak lelaki autismenya didera di pusat berkenaan.

Rupiah berkata, anggota di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Bahru Utara mengesan hantaran daripada Facebook berkenaan pada semalam.

Pihaknya sudah memanggil semua pihak yang terlibat dalam kes dera tersebut untuk membantu siasatan sebelum kertas siasatan diserahkan kepada pihak pendakwaraya.

“Di peringkat ini pihak polis akan mendapatkan laporan perubatan mangsa secara rasmi sebelum kertas siasatan dikemukakan kepada pihak timbalan pendakwaraya untuk tindakan selanjutnya,” katanya.

Menurutnya, kes disiasat di bawah Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-kanak 2001, jika disabit kesalahan boleh dipenjara maksimum sehingga 20 tahun atau denda RM50,000 atau kedua-duanya sekali.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here