SEKURANG-KURANGNYA 20 orang terbunuh dan beberapa mangsa lagi cedera dalam dua kejadian letupan bom berasingan di selatan Somalia pada Rabu.

Seorang pegawai polis di bandar Marka, wilayah Lower Shabelle memberitahu Agensi Anadolu (AA) bahawa seorang pengebom bunuh diri bertindak meletupkan dirinya sehingga mengorbankan 13 orang, termasuk Datuk Bandar, Abdullahi Ali Wafow, pengawal keselamatan dan orang awam.

Mangsa yang cedera telah dibawa ke hospital untuk menerima rawatan.

Marka yang terletak 90 kilometer dari Mogadishu, ibu negara Somalia, merupakan sebuah bandar utama yang menempatkan beberapa kontinjen misi pengaman Kesatuan Afrika (AU).

Serangan tersebut berlaku berhampiran ibu pejabat pentadbiran Marka.

Kumpulan pengganas Al-Shabaab mengaku bertanggungjawab atas serangan itu.

Di wilayah yang sama, letupan periuk api menggegarkansebuah pasar di bandar Afgoye, mengorbankan sekurang-kurangnya tujuh orang dan mencederakan lebih 14 mangsa yang lain, menurut seorang pegawai keselamatan serantau di Lower Shabelle.

Serangan di Afgoye turut memusnahkan bangunan dan kedai berhampiran, menurut seorang saksi.

Afgoye terletak 30 kilometer dari barat daya Mogadishu.​​​​​​

Sementara itu, Turkiye mengutuk sekeras-kerasnya serangan pengganas yang membawa maut di Somalia.

“Kami amat sedih apabila mengetahui ramai orang, termasuk pegawai dan orang awam terkorban atau cedera dalam serangan pengganas yang berlaku di Afgoye dan Marka,” lapor AA memetik kenyataan Kementerian Luar Turki. – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here