Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

SEORANG wartawan daripada portal berita MalaysianGazzete berdepan detik cemas dan teruja membantu kakak iparnya melahirkan anak dalam kereta sebelum sempat memulakan perjalanan ke Hospital Sultan Ismail (HSI) di Johor Bahru, semalam.

Ernalisa Othman, 36, berkata, kejadian itu berlaku pada jam 5.54 pagi semasa dia dan abangnya, Ezwan Othman, 42, bergegas mahu menghantar kakak iparnya, Nur Farahain Ali, 33, dari Taman Saujana, Plentong, Johor Bahru untuk bersalin di HSI.

Menceritakan pengalaman pertama kalinya itu, dia berkata, semasa kejadian kakak iparnya sudah mula sakit kuat sebelum mereka mengambil keputusan menghantarnya ke HSI yang mengambil perjalanan kira-kira 30 minit.

“Semasa kejadian cuma saya, kakak ipar dan abang berada di rumah manakala ibu kami berada di rumah saudara di Singapura. Saya melihat abang seperti kaku dan panik tidak tahu apa yang mahu dilakukan apabila kakak ipar semakin sakit dan menyatakan hampir nak bersalin.

“Saya menghubungi talian kecemasan namun pegawai perubatan Hospital Sultan Ismail (HSI) menyatakan ambulans tiada dan perlu menunggu 45 minit,” katanya ketika ditemui hari ini.

Dalam situasi cemas itu dia meminta abangnya membawa masuk kakak ipar ke dalam kereta untuk dibawa ke HSI ketika azan subuh berkumandang.

“Bagaimanapun belum sempat kereta bergerak, kakak ipar semakin kuat sakit dan saya terpaksa memberanikan diri cuba menyambut kelahiran anak saudara. Saya sempat melakukan panggilan kepada pegawai perubatan HSI untuk panduan menyambut bayi,” ujarnya.

Dia berjaya menyambut kelahiran bayi lelaki berkenaan yang merupakan anak kedua kepada pasangan tersebut dan pegawai perubatan kemudian terbabit memintanya mengambil tali kasut untuk mengikat tali pusat.

“Selepas itu saya ambil kain batik, lap darah bayi dan bedung bayi yang masih bertali pusat. Saya cuma lakukan apa yang mampu dan cuba tenangkan fikiran, sekiranya saya panik, saya yakin ia lebih rumit. Alhamdulilah ibu dan anak kedua-duanya sihat,” katanya.

Ernalisa berkata, anak saudara kelimanya itu dilahirkan dengan berat 2.56 kilogram sebenarkan diramalkan lahir pada 11 Ogos depan.

“Saya yakin detik ini ada hikmahnya, saya sangat teruja dan terbayangkan besarnya pengorbanan seorang ibu dan kuasa tuhan. Anak saudara saya dinamakan sebagai Ean Esmael,” katanya yang menjadi wartawan sejak 2005.

Dia sangat bersyukur dengan kelahiran anak saudaranya itu namun agak terkilan apabila pihak hospital memaklumkan tiada ambulans ketika waktu kecemasan dan diharap kekurangan ini dapat diatasi.

“Ini adalah detik paling berharga memandangkan selalunya saya membuat liputan kejadian seumpama ini sebaliknya semalam saya sendiri menghadapinya apabila kakak ipar bersalin dalam kereta,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here