KETUA Menteri, Datuk Seri Sulaiman Md. Ali mengarahkan Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) membuat semakan sama ada wujud ketirisan membabitkan bayaran yuran peniaga di Jonker Walk di Bandar Raya Melaka.

Menurut beliau, terdapat dakwaan bayarannya lebih RM30,000 sebulan atau sebaliknya, lapor Sinar Harian.

“Perbincangan serta pembentangan laporan berkenaan perlu dilakukan bersama pihak berkaitan membabitkan MBMB, Jawatankuasa Jonker Walk, Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Warisan dan Kebudayaan Melaka, Datuk Muhammad Jailani Khamis dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Laksamana, Low Chee Leong.

“Untuk menjawab soalan berlaku ketirisan atau tidak, saya minta MBMB termasuk Kota Laksamana lihat benarkah ia melebihi RM30,000 sebulan.

“Dalam dewan ini saya arahkan MBMB jumpa dengan Kota Laksamana dan pihak Jonker Walk duduk bersama untuk lihat perkara ini,” katanya.

Sulaiman berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Laksamana, Low Chee Leong pada Persidangan Ketiga, Penggal Pertama, Dewan Undangan Negeri Melaka Yang Ke-15 di Seri Negeri, Ayer Keroh, hari ini.

Beliau bingkas bangun mencelah selepas Chee Leong masih tidak berpuas hati dan mempersoalkan usaha dilakukan Jawatankuasa Jonker Street dalam mencegah kejadian kebakaran di lokasi pelancongan itu hingga mengorbankan nyawa penyewa baru-baru ini.

Terdahulu, Muhammad Jailani (BN-Rembia) menjawab soalan itu dan memaklumkan beliau telah melihat audit daripada jawatankuasa berkenaan dan terdapat beberapa kos tersembunyi yang perlu ditanggung mereka menyebabkan keadaan dewan gamat seketika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here