DATUK Seri Dr Edmund Santhara Kumar mahu meletak jawatan sebagai Ketua Sayap Bersekutu Bersatu kerana mahu memberi tumpuan terhadap kawasan Parlimen Segamat menjelang Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Memetik laporan FMT, Naib Ketua sayap berkenaan, Dr Chong Fatt Full berkata, perkara itu pernah dimaklumkan sendiri oleh Santhara kepadanya.

“Apa yang saya dimaklumkan bahawa beliau (Santhara) nak fokus kepada kawasan Segamat, beliau Ahli Parlimen di sana dan sekarang PRU sudah nak dekat, jadi beliau nak lebih masa kepada kawasan.

“Beliau pemimpin hebat, cara beliau menerajui sayap bersekutu Bersatu sangat baik dan beliau banyak berjasa sehingga tubuhkan sayap bersekutu, tentunya beliau ada alasan sendiri nak letak jawatan, nak fokus kawasan itu satu perkara mustahak,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Perikatan Nasional (PN) hari ini.

Fatt Full juga menolak dakwaan kononnya Santhara akan keluar Bersatu dan menyifatkan ia sebagai tuduhan tidak benar.

“Dia hanya nak letak jawatan ketua sayap bersekutu Bersatu sahaja, tidak keluar parti,” katanya.

Mengulas dakwaan bahawa Santhara akan menyertai Parti Bangsa Malaysia (PBM), Chong berkata sepanjang penjelasan diberikan, Timbalan Menteri Pelancongan, Seni dan Kebudayaan itu tidak menyatakan hasrat akan menyertai parti lain.

“Tapi apa-apa pengesahan tentang perkara itu baik tanya YB Santhara sendiri,” katanya.

Fatt Full yang juga juga bekas ADUN Pemanis memaklumkan pucuk pimpinan Bersatu, yang diketuai Presiden parti, Tan Sri Muhyiddin Yassin masih lagi belum membuat keputusan sama ada menerima atau menolak hasrat Santhara meletakkan jawatan.

“Perjumpaan Presiden dengan YB Santhara masih berjalan sejak jam 2.30 petang tadi. Saya boleh maklumkan buat masa ini pucuk pimpinan dan sayap Bersekutu masih lagi kukuh termasuk di peringkat negeri dan akar umbi, di mana keahlian kita sudah melebihi 50,000 seluruh negara,” katanya sambil menolak tuduhan kononnya sayap bersekutu Bersatu tiada masa depan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here