SEORANG warga emas melecur pada bahagian lengan kanannya ketika cuba menyelamatkan peralatan rumah dalam kebakaran yang memusnahkan tiga kediaman di Kampung Bunut Payong, Kota Bharu hari ini.

Insiden tersebut turut mengakibatkan warga emas itu, Che Madiran Che Ali, 62, tinggal sehelai sepinggang.

Ketika kejadian, Che Madiran yang baru pulang dari tempat kerjanya di Batu 2 tiba-tiba terhidu bau hangit sebelum bergegas masuk untuk memeriksa keadaan dalam rumah.

“Saya terkejut dan panik melihat percikan api di ruang tamu tetapi sempat mengambil televisyen sebelum api marak ke bahagian lain.

“Dalam kelam-kabut menyelamatkan barang yang sempat dicapai, lengan saya melecur tapi hanya cedera ringan,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian, lapor Sinar Harian.

Isterinya, Norila Deris, 54, pula memberitahu, ketika kejadian dia tiada di rumah kerana sedang bekerja di kedai runcit tidak jauh dari rumahnya.

“Saya terima panggilan daripada adik ipar, Noriza Kadir, 50, kira-kira pukul 1.30 petang dan menyuruh pulang ke rumah dengan segera.

“Saya terkejut apabila melihat rumah kami musnah dan hanya tinggal sehelai sepinggang. Kami buntu kerana tiada trmpat berteduh,” katanya.

Justeru, Norila berharap ada pihak yang sedia membantu bagi meringankan beban mereka sekeluarga.

Sementara itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kota Darulnaim, Ahmad Fakaruddin Berahim berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan pada pukul 1.23 petang dan tiba di lokasi 11 minit kemudian.

“Seramai 21 anggota dari BBP Kota Bharu dan Kota Darul Naim bergegas ke lokasi kejadian dan setibanya di sana didapati tiga rumah separuh kekal sudah 80 peratus terbakar.

“Jumlah kerugian dan punca kejadian masih dalam siasatan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here