PERBADANAN Kemajuan Ekonomi Islam Negeri Perak hari ini dibubarkan selepas diluluskan dan mendapat sokongan sebulat suara kesemua 59 Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak.

Menteri Besar Perak, Datuk Seri Saarani Mohamad sebelum itu membentangkan usul Rang Undang-Undang (RUU) Enakmen Perbadanan Kemajuan Ekonomi Islam Negeri Perak (Pembubaran) 2022 yang membawa kepada pembubaran Perbadanan tersebut yang kemudiannya dibahaskan beberapa ahli Dewan.

Sewaktu pembentangan, Saarani berkata, kesemua aset Perbadanan akan diserah dan diwakafkan kepada Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIPk), tertakluk kepada perkenan Sultan Perak Sultan Nazrin Shah.

Beliau berkata, menurut kuasa yang diberikan di bawah subseksyen 9(1) Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Perak) 2004, Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIPk) telah menubuhkan PKEINPK Sdn Bhd (PSB), sebuah syarikat milik penuh MAIPk yang bermodal saham RM20 juta melalui Resolusi Pekeliling Bil. 01/2012 bertarikh 22 Mac 2012.

“Susulan penubuhan PSB, kesemua aktiviti teras Perbadanan telah diambil alih oleh PSB sementara Perbadanan hanya terlibat dalam urusan pentadbiran dan menjadi entiti yang tidak aktif (dorman) tetapi masih mempunyai Ahli Lembaga Pengarah dan Pengurus Besar/Setiausaha tersendiri.

“Warga kerja Perbadanan juga telah dipindahkan perkhidmatannya ke PSB melalui Memorandum Persefahaman dan Perjanjian Pemindahmilikan Perniagaan bertarikh 14 Februari 2013,” katanya ketika pembentangan RUU itu di Bangunan Perak Darul Ridzuan di sini hari ini.

Saarani berkata, pembubaran Perbadanan yang mengandungi sembilan peruntukan itu tidak akan melibatkan apa-apa perbelanjaan tambahan kepada kerajaan negeri.

Jelasnya, walaupun tidak lagi aktif, Perbadanan masih perlu membayar cukai dan mematuhi kehendak serta ketetapan termasuklah mengadakan mesyuarat secara tetap, pengauditan akaun serta penyediaan laporan aktiviti Perbadanan pada setiap tahun yang perlu dibentangkan kepada MAIPk dan Dewan Negeri.

RUU itu kemudian diluluskan dan persidangan bersambung esok. – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here