MENTERI Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz yakin Malaysia tidak akan menjadi bankrap seperti Sri Lanka kerana ekonomi negara ini adalah jauh lebih kukuh.

Memetik laporan FMT, beliau berkata, Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) tidak pernah menyatakan Malaysia mengalami masalah ekonomi yang boleh mengakibatkan muflis.

Malah, kata beliau, IMF juga berasa yakin dengan prospek pertumbuhan ekonomi Malaysia.

“Pada April tahun ini, IMF telah menyuarakan keyakinan bahawa keluaran dalam negara kasar (KDNK) negara bagi 2022 akan berkembang pada kadar 5.75 peratus.

““Kalau kita bandingkan indikator ekonomi Malaysia dan Sri Lanka, jelas bahawa ekonomi kita jauh lebih kukuh berbanding Sri Lanka.

“Jadi kemungkinan untuk negara bankrap seperti Sri Lanka adalah amat tipis,” katanya ketika menjawab soalan tambahan Datuk Seri Ahmad Maslan (BN-Pontian) tentang isu tersebut dalam sesi soal jawab sidang Dewan Rakyat hari ini.

Sementara itu, Tengku Zafrul berkata, kerajaan masih di peringkat awal pengujian mekanisme pemberian subsidi petrol secara bersasar.

Menurut beliau, ia akan disusuli dengan pengujian lebih meluas dari segi beberapa kaedah lain dan kebolehlaksanaan mekanisme tersebut di kawasan bandar dan luar bandar.

Tengku Zafrul menambah, pembangunan dan pengujian sistem subsidi bersasar itu dijangka memerlukan tempoh antara tiga hingga enam bulan sebelum ia sepenuhnya bersedia untuk dilaksanakan di seluruh negara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here