TAKTIK licik dua lelaki tempatan yang menjadikan sebuah rumah flat di Kelana Jaya sebagai tempat simpanan ketum terbongkar dalam serbuan yang dilakukan Jumaat lalu.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Mohamad Fakhrudin Abdul Hamid berkata, Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Petaling Jaya melakukan serbuan itu dan merampas ketum keseluruhan bernilai RM10,140.

“Dua lelaki tempatan masing berusia 51 dan 47 tahun ditahan dalam operasi tersebut.

“Kita melakukan tiga serbuan dalam operasi ini yang mana dalam serbuan pertama adalah berdasarkan daripada maklumat penjualan air ketum,” katanya dalam sidang akhbar hari ini, lapor Utusan Tv.

Katanya, dalam serbuan pertama di sebuah flat di kawasan Kelana Jaya, pihaknya telah menahan seorang lelaki berusia 57 tahun.

“Polis menjumpai satu bekas plastik berisi cecair disyaki air ketum dengan anggaran berat 1,500 miligram (mg) bernilai RM20 di bahagian dapur rumah,” katanya.

Sebahagian daripada bungkusan air ketum dengan keseluruhan rampasan bernilai RM10,140.00 yang berjaya dirampas selepas polis menahan dua suspek yang dipercayai terlibat dalam aktiviti memproses serta menjual air ketum ketika Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Mohamad Fakhruddin Abdul Hamid mengadakan sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPD) Petaling Jaya, hari ini. GAMBAR: Warta Rakyat

Mohamad Fakhrudin berkata, polis kemudian melakukan serbuan kedua di sebuah lagi rumah selepas mendapat maklumat daripada suspek pertama.

Dalam serbuan itu, beliau berkata, pasukan bertugas berjaya menahan seorang lagi lelaki warga tempatan berusia 47 tahun.

Katanya, hasil pemeriksaan menemukan satu bekas plastik berisi cecair disyaki air ketum dengan anggaran berat 1,500mg bernilai RM20.

Menurut Mohamad Fakhrudin, hasil siasatan lanjut terhadap kedua-dua suspek, polis kemudian melakukan serbuan di sebuah rumah di tingkat 17 di Kelana Jaya pada hari yang sama.

“Hasil pemeriksaan di bahagian bilik rumah tersebut, polis menemukan 100 bungkusan plastik biru berisi daun-daun hijau disyaki daun ketum dengan anggaran berat 1kg setiap bungkusan.

Sebahagian daripada daun ketum dengan keseluruhan rampasan bernilai RM10,140.00 yang berjaya dirampas selepas polis menahan dua suspek yang dipercayai terlibat dalam aktiviti memproses serta menjual air ketum ketika Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Mohamad Fakhruddin Abdul Hamid mengadakan sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPD) Petaling Jaya, hari ini. GAMBAR: Warta Rakyat

“Kita juga menemukan empat bungkusan plastik berwarna hitam yang berisi daun-daun hijau disyaki ketum dengan anggaran berat 10kg setiap bungkusan serta dua alat penimbang,” katanya.

Mohamad Fakhrudin berkata, pemeriksaan di bahagian dapur rumah itu pula menemukan 300 paket plastik lutsinar berisi cecair disyaki air ketum di dalam tiga tong ais berwarna oren.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Mohamad Fakhruddin Abdul Hamid. GAMBAR: Warta Rakyat

Jelas beliau, polis juga menemukan 80 paket pastik lutsinar berisi cecair disyaki air ketum di dalam sebuah tong berwarna oren.

“Beberapa peralatan yang digunakan untuk memproses daun ketum ini juga ditemui di rumah tersebut.

“Hasil analisa rampasan daun dan air ketum ini boleh dibekalkan kepada 2,000 orang pengguna,” katanya.

Tambahnya, kedua-dua suspek telah ditahan reman selama empat hari dan disiasat mengikut Seksyen 30(3) Akta Racun 1952 (Pindaan 1980).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here