SEBANYAK 15,000 beg darah berjaya dikumpul sejak program derma darah anjuran Yayasan TSM Charity Golf (TSMCGF) bersama Pusat Darah Negara dan IGB Real Estate Investment Trust bermula sembilan tahun lalu.

Pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN), Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, program itu bertujuan untuk meningkatkan kesedaran orang ramai akan kepentingan menderma darah serta memberi sokongan kepada Pusat Darah Negara bagi memastikan bekalan darah negara mencukupi.

“Saya ingin merakamkan penghargaan kepada penganjur program derma darah TSMCGF, Kementerian Kesihatan serta Pusat Darah Negara, para sukarelawan dan juga penderma-penderma darah.

“Aktiviti menderma darah secara berkala merupakan satu amalan gaya hidup sihat dan saya menggalakkan semua rakyat Malaysia untuk menderma darah bagi memastikan bekalan darah negara sentiasa mencukupi,” katanya dalam hantaran Facebook hari ini.

Beliau juga berkongsi tentang program derma darah tersebut yang dirasmikannya di Mid Valley Megamall, Kuala Lumpur hari ini.

Turut menyertai Muhyiddin pada program itu ialah Presiden TSMCGF, Datuk Zainuddin Radzi; Pengerusi Jawatankuasa Blood Donation Drive, Datuk Mohammad Maidon; Pengarah Pusat Negara, Dr Afifah Hasan dan Ketua Pegawai Eksekutif IGB REIT, Antony Barragry.

Beliau memberitahu, program itu menyasarkan untuk mengumpul 700 beg darah selama dua hari bermula hari ini.

“Saya mengajak orang ramai ke Centre Court, Mid Valley Megamall untuk bersama-sama menderma darah kerana ia mampu menyelematkan nyawa mereka yang memerlukan,” jelasnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here