KERAJAAN digesa mempertimbangkan mekanisme penetapan harga runcit petroleum secara bulanan berbanding secara mingguan yang dilaksanakan ketika ini.

Presiden Persatuan Pengusaha Stesen Minyak (PDAM), Khairul Anuar Abdul Aziz berkata, kaedah penetapan harga secara mingguan menyebabkan lebih 50 peratus pengusaha stesen minyak terpaksa beroperasi dalam kerugian atau sekadar ‘cukup makan’.

Menurut beliau, mereka terpaksa menanggung kos operasi tinggi susulan pelaksanaan gaji minimum RM1,500 dan kenaikan tarif elektrik.

Namun katanya, beban menjadi lebih berat apabila kaedah penetapan keuntungan pengusaha minyak tidak berubah pada kadar 15 sen seliter.

“Mekanisme penetapan harga secara bulanan lebih stabil bagi pengusaha. Kalau harga mingguan, tak sempat kami nak habiskan stok (dibeli pada harga tinggi) dah turun harga lagi, jadi kami rugi banyak. 50-60% pengusaha sekarang memang sakit kerana margin kurang.

“Pandangan orang luar selalu menganggap harga minyak naik, kami untung besar. Tidak sama sekali kerana pendapatan kami bergantung kepada kuantiti yang kami jual dan kerajaan sudah tetapkan pengusaha dibenar mengambil keuntungan 15 sen saja bagi setiap liter,” katanya seperti dilaporkan FMT.

Khairul Anuar berkata, secara dasarnya, apabila harga minyak tinggi, pengusaha stesen minyak memerlukan kos yang besar untuk membeli produk petroleum dan dari segi pengguna, mereka akan mengurangkan penggunaan sekali gus menyebabkan kemerosotan pendapatan pengusaha.

“Bila harga RON97 tinggi, jualan produk itu turun 90% kerana ramai pengguna termasuk orang kaya raya beralih kepada RON95 yang disubsidi kerajaan. Sebab itu kita tengok trend jualan di stesen minyak seluruh negara menunjukkan peningkatan mendadak bagi RON95,” jelasnya.

“Penjualan RON97 terlalu sikit, tak dapat tampung kos (operasi) pun. Sampai ada pengusaha terpaksa tutup lampu, kurangkan pekerja.

“Kalau industri lain, bila kos naik contoh macam pelaksanaan gaji minimum baru-baru ini, mereka boleh naikkan harga barang tetapi kami tak boleh sebab (margin) dah ditentukan oleh kerajaan,” katanya.

Kerajaan menetapkan harga siling bagi RON95 ketika ini ialah RM2.05 bagaimanapun diesel dan RON97 diapungkan mengikut harga pasaran.

Harga runcit petrol bagi RON95 adalah RM2.05 seliter; diesel (RM2.15 seliter) dan petrol RON97 (RM4.75 seliter) mulai 14 Jul – 20 Jul. Harga RON97 turun 5 sen berbanding pada minggu sebelumnya sekali gus memberi kesan kepada pendapatan pengusaha stesen minyak.

Kerajaan Barisan Nasional (BN) pada Mac 2017 menetapkan harga runcit petrol dan diesel melalui kaedah pengapungan terkawal secara mingguan dan ia diteruskan oleh kerajaan Pakatan Harapan (PH) pada 2018.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here