MAJLIS Pemulihan Negara (MPN) yang dijadualkan bersidang pada 26 Julai ini akan mendengar laporan terkini situasi COVID-19 yang dibentangkan oleh Kementerian Kesihatan (KKM), di samping laporan berhubung pengurusan ekonomi negara.

Pengerusi MPN, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, walaupun kes COVID-19 dalam negara menunjukkan peningkatan ketara sejak kebelakangan ini, beliau yakin keadaan adalah terkawal.

“…logistik seperti katil hospital, keupayaan menguruskan (kes) setakat ini tidak menjadi masalah, tempoh dua tahun telah memberikan cukup banyak pengalaman menguruskan COVID-19,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Blood Donation Drive 2022 anjuran Tan Sri Muhyiddin Charity Golf Foundation (TSMCGF) di Mid Valley Mega Mall di Kuala Lumpur hari ini.

“COVID-COVID lah… tapi orang hendak hidup, hendak cari makan, ada pekerjaan, nak hidupkan semula industri dan kegiatan ekonomi, supaya ekonomi negara tidak terus terjejas teruk sebagaimana berlaku masa lepas,” tambahnya.

Katanya, Pelan Pemulihan Negara 2.0 yang sedang disiapkan MPN akan mengambil kira langkah-langkah holistik yang wajar diambil berkaitan ekonomi memandangkan rakyat ketika ini terbeban dengan masalah inflasi, kenaikan harga barang dan bermacam isu lain.

Mengenai kempen derma darah hari ini Muhyiddin berkata ia merupakan acara tahunan TSMCGF yang masuk tahun kesembilan, dan penganjuran kali ini disasar mengumpulkan lebih 600 pek darah.

Kempen derma darah yang berlangsung hari ini dan esok di pusat membeli-belah Mid Valley Mega Mall itu adalah program kolaborasi TSMCGF dengan Pusat Darah Negara and IGB Real Estate Investment Trust. – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here