Oleh BADLISHAH MAT

KUMPULAN Syarikat ECK (ECK) sudah tidak lagi terlibat dalam projek pembinaan Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim (KXP) di Kedah, kata Menteri Besar, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md. Nor

Beliau menegaskan, usaha sama tersebut ditamatkan bukan kerana syarikat berkenaan memiliki kaitan dengan penanaman durian Musang King di Gunung Inas seperti didakwa sesetengah pihak.

Sebaliknya Muhammad Sanusi berkata, penamatan itu disebabkan syarikat berkenaan tidak dapat memenuhi syarat dipersetujui kedua-dua pihak sebelum ini.

Katanya, salah satu syarat yang gagal dipenuhi ECK adalah mereka gagal menyediakan deposit yuran komitmen yang berjumlah 125 peratus daripada RM2.1 bilion untuk pengambil alihan tanah

“Itu adalah perkara asas dan apabila tanah tak dapat diambil, maka projek itu tak ‘jalanlah’. Tetapi kita tak berniat nak batalkan projek tersebut. Apabila khidmat mereka ditamatkan, kita cari orang lain pula untuk buat usaha sama bagi laksanakan projek tersebut.

“Yang pastinya penamatan usaha sama bersama ECK ini tiada kaitan dengan ladang duriang Musang King di Gunung Inas atau kejadian kepala air serta banjir yang berlaku.

“Saya buat keputusan tamatkan usaha sama dengan ECK pada Mei sedangkan kejadian banjir baru berlaku minggu lepas, macam mana boleh kata ada kena mengena?” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas melancarkan Kolaborasi Inisiatif Kulim Smart Parking antara Majlis Perbandaran Kulim dan Heitech Padu Bhd di Wisma Darul Aman, hari ini.

Presiden Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang), Datuk Seri Muhkriz Mahathir semalam mendakwa, ECK telah membeli syarikat Aman Mega Sdn. Bhd. yang kemudian dibenarkan menanam durian Musang King ketika Kedah ditadbir Barisan Nasional (BN), pada era Ahmad Bashah menjadi Menteri Besar.

Menurut Mukhriz, Sanusi kemudiannya menganugerahkan projek KXP kepada ECK sebelum anugerah itu dibatalkan berikutan ketidak mampuan syarikat berkenaan melaksanakan projek mega tersebut.

Sementara itu, Muhammad Sanusi berkata, ketika ini terdapat tujuh atau lapan syarikat yang menunjukkan minat untuk meneruskan projek KXP seperti dihasratkan kerajaan negeri.

“Mereka sudah hantar kertas cadangan dan KXP AirportCity Holdings Sdn. Bhd. akan buat penilaian serta usaha wajar (due diligence) bagi memilih syarikat yang layak. Kita akan laksanakan proses pemilihan paling menyakinkan sebab projek ini melibatkan pelaburan besar,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here