WANITA yang didakwa menghina Islam dengan menanggalkan tudung dan pakaian ketika membuat persembahan komedi berdiri akan didakwa di mahkamah.

Setiausaha Polis Noorsiah Mohd Saaduddin berkata, wanita itu akan didakwa mengikut Seksyen 298A Kanun Keseksaan kerana menyebabkan ketidakharmonian, perpecahan atau permusuhan, kebencian atau niat jahat atas alasan agama.

FMT melaporkan, seorang lagi individu yang dipercayai teman lelakinya akan didakwa mengikut Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 kerana menggunakan perkhidmatan rangkaian secara tidak wajar.

Beliau berkata, pihaknya telah menyerahkan kertas siasatan kedua-dua individu terbabit kepada Jabatan Peguam Negara (AGC) dan telah menerima arahan untuk mendakwa mereka.

Difahamkan, kedua-dua mereka akan didakwa esok, namun polis masih belum mengesahkan tarikh dan masa.

Terdahulu media melaporkan, wanita itu telah ditahan pada 10 Julai lalu dan direman selama tiga hari.

Pada masa sama, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menggantung sementara operasi kelab terbabit susulan satu klip video tular tersebut.

Dalam video berdurasi 54 saat yang tular, wanita berusia pertengahan 20-an itu yang pada mulanya bertudung dan memakai baju kurung mendakwa dirinya telah menghafaz 15 juzuk al-Quran lalu menanggalkan pakaian yang menutup aurat dan hanya meninggalkan pakaian mencolok mata.

Awal hari ini, pihak pengurusan Crackhouse Comedy Club menggesa agar DBKL menarik semula penggantungan lesen premis tersebut susulan ia disita tanpa sebarang notis bertulis awal kepada pihak pengurusan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here