Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

KEMENTERIAN Pendidikan (KPM) hari ini menafikan dakwaan dana yang diperuntukan kerajaan kepada KPM digunakan untuk membiayai majlis perasmian Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) di sekolah-sekolah di Tanah Merah, Kelantan.

Menteri Kanan Pendidikan, Senator Datuk Dr. Mohd. Radzi Md. Jidin berkata, dakwaan itu tidak benar sama sekali dan sebaliknya sumbangan serta perbelanjaan bagi program berkenaan dibiayai Ahli Parlimen Tanah Merah.

“Untuk makluman semua, semakan kementerian mendapati tiada sesen pun peruntukan Kementerian Pendidikan sama ada di peringkat Jabatan Pendidikan Negeri (JPN), Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) atau sekolah digunakan untuk membiayai majlis perasmian PIBG di sekolah-sekolah di Tanah Merah,” katanya dalam kenyataan ringkas menerusi Facebook miliknya, hari ini.

Sebelum ini bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam Facebooknya mendakwa sekolah-sekolah di Malaysia sudah kaya raya.

Dakwanya, setiap kali diadakan mesyuarat PIBG, sekolah akan hidangkan 100 ekor kambing golek serta membuat cabutan bertuah dengan hadiah utama sebuah Perodua Axia, lima buah motosikal, 10 ekor lembu, 10 televisyem, 20 telefon bimbit dan 200 hamper.

“Jangan buat di Tanah Merah. Buatlah juga di semua sekolah di kebangsaan dalam negara. Ini baru adil,” katanya Najib dalam entrinya itu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here