Oleh RIZQI ZABIDI

PASUKAN mencari dan penyelamat kini giat mencari tiga individu sekeluarga yang dilaporkan hilang setelah rumah mereka dihanyutkan arus deras dalam kejadian banjir di Kampung Iboi, Kupang, Baling, semalam.

Ketua Polis Daerah Baling, Superintendan Shamsudin Mamat berkata, laporan mengenai kejadian itu dibuat oleh seorang warga emas, Abdul Rahman Said, 71, di Balai Polis Kupang kira-kira pukul 5 pagi tadi.

Menerusi laporan polis dibuat katanya, Abdul Rahman mendakwa kira-kira pukul 4.50 petang dia yang sedang berada di Sekolah Kebangsaan Kuala Pegang, Kupang, menerima panggilan daripada menantunya yang sedang hamil anak sulung empat bulan, Nurul Anis Abu Hassan, 23, yang memaklumkan rumah jiran mereka telah dinaiki air.

“Sebaik menerima panggilan itu, dia kemudiannya memandu kereta untuk pulang ke rumah. Namun tidak lama kemudian, anaknya yang menetap di Pulau Pinang menelefon dan memaklumkan rumah mereka telah dinaiki air.

“Apabila tiba berhampiran rumahnya, Abdul Rahman mendapati rumahnya sudah dihanyutkan arus banjir. Dia kemudiannya cuba menghubungi Nurul Anis namun gagal ,” katanya.

Selain Nurul Anis, dua lagi individu sekeluarga yang dipercayai berada dalam rumah tersebut adalah isteri Abdul Rahman, Salmah Mat Akib, 53, yang mengalami sakit angin ahmar sejak setahun lepas serta anak tirinya, Khairul Ikwan Nor Azam, 14.

banjir baling sekeluarga
Muhammad Sanusi Mohd Nor menziarahi mangsa banjir.

Kejadian yang menimpa keluarga itu turut mendapat perhatian Menteri Besar, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md. Nor yang meluangkan masa menziarahi Abdul Rahman, malam tadi.

Difahamkan terdapat sekurang-kurangnya 15 kampung yang terjejas akibat kejadian itu antaranya Kampung Hangus, Kampung Bukit Ibor, Kampung Ibor, Kampung Pisang, Kampung Bendang Padang, Kampung Belakang Sekolah, Kampung Sadek, Kampung Gerik-Baling, Kampung Tanjung Merbau, Kampung Bukit Tinggi dan Kampung Bukit Tok Saba.

Lain-lain kampung yang terlibat adalah Kampung Bendang Becah di Kupang, Kampung Kitang, Kampung Padang Ampang, Kampung Lata Celak, Kampung Pekan Khamis dan Kampung Banggol Cicar.

Sementara itu, memetik laporan Bernama, suami Nurul Anis, Khairul Ashraf Nor Azman, 24, berkata ketika kejadian dia sedang bekerja di Pulau Pinang dan sepatutnya pulang hari ini bagi membawa isteri melakukan pemeriksaan kandungan.

Katanya, dia menerima panggilan daripada kakaknya mengenai kejadian banjir itu dan terus bergegas pulang, namun apabila sampai rumah yang didiami isterinya itu telah hilang dibawa arus deras.

“Saya dan isteri tinggal di Pulau Pinang, namun isteri saya minta balik ke kampung dan tinggal dengan emak saya untuk jaga dia sebab emak saya kena strok,” katanya yang mendirikan rumah tangga pada Februari lepas.

Khairul Ashraf berkata kali terakhir dia bertemu dengan isterinya pada minggu lepas dan isterinya sempat meninggalkan pesan supaya menjaga dirinya baik-baik.

“Sebelum kejadian kami juga sempat berbalas mesej dan dia meminta saya membelikan dia makanan dan macam-macam benda lain, tapi bila kejadian ini berlaku tak sempat saya nak tunaikan permintaan dia,” katanya.

Khairul Ashraf berharap isterinya dan ahli keluarganya yang lain dapat ditemukan dengan selamat, namun dia reda dengan segala ketentuan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here