MAYAT dua daripada tiga sekeluarga yang dilaporkan hilang dalam kejadian banjir dan fenomena kepala air yang melanda Kampung Iboi, Kupang di Baling petang semalam, ditemukan pasukan penyelamat pada 9.30 pagi tadi.

Dua mangsa tersebut, Salmah Mat Akib, 53, dan menantunya, Nurul Anis Abu Hassan, 23, yang hamil empat bulan, ditemukan dalam keadaan berpelukan di bawah timbunan kayu balak kira-kira 100 meter dari lokasi rumah mereka yang dihanyutkan arus deras.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kedah, Penolong Kanan Pesuruhjaya Bomba Sayani Saidon berkata operasi mencari mangsa bermula pukul 8 pagi yang dipecahkan kepada tiga pasukan, sebelum menemukan kedua-dua mayat pada 9.30 pagi

“Kedua-dua mangsa ditemukan di bawah timbunan kayu, mungkin mangsa hanyut bersama bongkah kayu dan tersangkut di kawasan itu,” katanya pada sidang akhbar di lokasi kejadian banjir di Kampung Iboi di Baling hari ini.

Katanya, mayat berkenaan ditemukan dalam keadaan sempurna dan telah diserahkan kepada pihak polis untuk tindakan lanjut.

Sementara itu, mayat remaja lelaki daripada tiga sekeluarga yang dilaporkan hilang dalam kejadian banjir dan fenomena kepala air yang melanda Kampung Iboi, Kupang di sini petang semalam, ditemukan pada 11.55 pagi tadi.

Khairul Ikhwan Nor Azman, 14, yang merupakan pelajar tingkatan dua Sekolah Menengah Kebangsaan Jerai itu ditemukan tidak jauh dari lokasi dua mayat yang ditemukan sebelum ini.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kedah Penolong Kanan Pesuruhjaya Bomba Sayani Saidon berkata mayat mangsa ketiga ditemukan kira-kira dua jam selepas penemuan dua mayat pada 9.30 pagi tadi di lokasi berhampiran.

“Mayatnya ditemukan di bawah timbunan kayu dan berjaya dikeluarkan oleh pihak kami yang kemudian diserahkan kepada polis untuk tindakan lanjut,” katanya kepada pemberita di lokasi kejadian banjir di Kampung Iboi, Kupang hari ini.

Katanya mayat remaja itu dalam keadaan sempurna tanpa kesan kecederaan.

Dalam kejadian kira-kira 5 petang semalam, ketiga-tiga mangsa berada di dalam sebuah rumah yang kemudian dihanyutkan arus deras dalam kejadian banjir dan fenomena kepala air yang berlaku selepas hujan lebat berterusan selama tiga jam. – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here