SEBUAH bot nelayan tempatan kelas C ditahan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) kerana melanggar syarat sah lesen di kedudukan 2.4 batu nautika barat daya Pulau Puchong Langkawi, malam tadi.

Timbalan Pengarah Operasi Maritim Negeri Kedah dan Perlis, Kapten Maritim Saliza Ahmad berkata, bot itu ditahan oleh bot ronda Maritim Malaysia semasa rondaan rutin dan penguatkuasaan di sekitar perairan Langkawi.

Katanya, bot nelayan yang bernombor pendaftaran tempatan itu ditahan pada pukul 10.45 malam ketika menunda dalam keadaan bergelap dan mencurigakan.

“Hasil pemeriksaan mendapati, bot terbabit dikendalikan oleh tekong bersama empat awak-awak warga Thailand dan dua daripadanya adalah warga tempatan.

““ot nelayan tempatan itu disyaki melakukan kesalahan di bawah Akta Perikanan 1985 kerana melanggar syarat sah lesen dengan menunda ikan di kawasan yang tidak dibenarkan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Saliza berkata, bot, tekong dan kru termasuk hasil tangkapan yang dianggarkan seberat 150 kilogram dibawa ke Jeti Maritim Bukit Malut untuk diserahkan kepada pegawai penyiasat Maritim Malaysia bagi siasatan lanjut.

Beliau berkata, Maritim Malaysia memandang serius terhadap operasi penguatkuasaan di laut dan akan mengambil tindakan tegas kepada individu yang melakukan aktiviti jenayah di perairan negara.

Sebarang aduan dan maklumat mengenai kegiatan jenayah maritim serta kecemasan di laut, sila hubungi Pusat Operasi Maritim Negeri Kedah dan Perlis di talian 04-9662750 atau di talian kecemasan MERS 999 untuk tindakan segera.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here