AHLI Parlimen Masjid Tanah, Datuk Mas Ermieyati Samsudin menyifatkan dakwaan pucuk pimpinan UMNO yang mengaitkan beliau dengan tuduhan menggunakan dana sayap parti demi kepntingan peribadi adalah tidak benar dan sengaja dicanang  untuk memberi persepsi buruk kepadanya.

Beliau berkata, kenyataan tersebut tidak benar kerana penggunaan dana yang dimaksudkan telah diagih mengikut ketetapan melalui ketua puteri negeri dan ketua puteri bahagian seluruh negara untuk menjalankan program, aktiviti serta bertujuan untuk persediaan dan gerak kerja menghadapi pilihan raya.

“Saya keluar UMNO secara rasmi pada 1 Julai 2018, selepas memikirkan saya hanya mampu berkhidmat kepada rakyat Masjid Tanah dengan lebih baik sekiranya saya bersama dengan kerajaan semasa, bukan sebaliknya,” kata dalam satu kenyataan.

Pada Selasa lalu, ketika memberi keterangan membela diri di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Presiden UMNO Datuk Seri Dr.Ahmad Zahid Hamidi mendakwa tiga Ahli Parlimen UMNO termasuk Mas Ermieyati keluar parti dan menyertai Bersatu selepas Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) kerana mahu menyelamatkan diri daripada disiasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Ahmad Zahid yang tidak menamakan ketiga-tiga Ahli Parlimen berkenaan berkata, individu pertama yang melompat parti adalah Mas Ermieyati.

Ketika itu, beliau difahamkan individu terbabit diberi amanah mengendalikan dana pilihan raya umum (PRU) tetapi wang berkenaan tidak digunakan untuk PRU bagi menggerakkan jentera Puteri UMNO.

“Sebaliknya, wang itu dikeluarkan daripada tabung dan dimasukkan ke akaun lain untuk tujuan peribadi dan tidak digunakan bagi pergerakan jentera Puteri. Ini bukan sahaja diketahui oleh pimpinan tertinggi dan Puteri UMNO tetapi apabila siasatan didengar akan dilakukan, cara untuk selamatkan diri ialah menyertai Bersatu yang ketika itu sebahagian daripada kerajaan Pakatan Harapan (PH) dan akhirnya ahli itu selamat, ‘’ dakwa Ahmad Zahid.

Mengulas lanjut, Mas Ermieyati, kenyataan yang dibuat adalah tidak berasas yang secara tidak langsung mendatangkan persepsi buruk di mata masyarakat dan pengundi di kawasannya.

Tegasnya , tuduhan sama itu telah dijawab sebelum ini iaitu ketika berlangsungnya PRN Melaka baru-baru ini selain dalam satu kes yang telah ditarik balik oleh pucuk pimpinan parti UMNO.

Beliau berkata, memandangkan keterangan dibuat di kandang saksi semasa keterangan bersumpah di mahkamah, beliau akan mengkaji lebih mendalam perkara itul kerana ia perlu ditangani dengan serius dan tegas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here