PENIAGA -peniaga ayam mentah boleh mengenakan caj pemprosesan selepas penguatkuasaan harga siling runcit ayam standard iaitu RM9.40 sekilogram bermula esok.

Bagaimanapun, Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Rosol Wahid menyatakan caj yang dikenakan terutama upah memotong ayam perlulah munasabah dan tidak melampau.

“Dari segi undang-undang, (kenakan caj proses) tidak salah kerana yang kita (di Kementerian hanya) ‘control’ (harga siling) ayam bulat sahaja, tetapi kalau dia (peniaga) nak (kenakan) caj, (seperti) upah potong, upah cabut bulu dan sebagainya itu tidak menjadi kesalahan cuma jangan melampau.

 “Contohnya (jika harga siling) ayam ditetapkan RM8.90 sekilo, tiba-tiba dia ambil kos RM5 untuk kerat (potong) sahaja, itu melampau, kalau (mana-mana pihak) ada maklumat tersebut, minta maklumkan, kalau ada (peniaga letakkan harga) RM1 ke RM1.50, itu munasabah tetapi kalau melampau tidak boleh,” katanya di Kuala Perlis, semalam, lapor Astro AWANI.

Sementara itu,  Rosol berkata, kementeriannya masih belum menerima sebarang laporan berkaitan tindakan mencampurkan minyak masak subsidi dan minyak masak terpakai.

“(Saya nak katakan) itu just ‘hear say’, tetapi bila kita pergi ke dasar (peringkat bawah), ianya tidak berlaku, perkara itu just a ‘hear say’.

“Jadi (setakat ini) tiada isu mencampurkan minyak masak dengan minyak yang telah digunakan atau yang dicampurkan, setakat ini tiada kes yang dilaporkan kepada kita,” ujarnya lagi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here