AHLI Parlimen jeli, Datuk Seri Mustapa Mohamed hari ini menafikan sekeras-kerasnya kenyataan Ahli Parlimen Bagan Datuk, Datuk Seri Dr.Ahmad Zahid Hamidi bahawa beliau menyeleweng peruntukan kepada Badan Perhubungan UMNO Negeri Kelantan sebelum Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

Mustapa turut menafikan tuduhan Ahmad Zahid bahawa penyertaannya dalam Bersatu adalah bertujuan untuk mengelak siasatan oleh pihak berkuasa.

Berikut kenyataan penuh Mustapa;

 Saya merujuk kepada laporan media mengenai perbicaraan di Mahkamah Tinggi melibatkan Ahli Parlimen Bagan Datuk yang telah membuat kenyataan bahawa saya, Ahli Parlimen Jeli merangkap Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Kelantan pada masa itu, telah menyeleweng peruntukan kepada Badan Perhubungan UMNO Negeri Kelantan sebelum Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14).

Saya menafikan sekeras-kerasnya kenyataan Ahli Parlimen Bagan Datuk bahawa saya telah menyeleweng peruntukan yang disalurkan kepada UMNO Kelantan.

Semua dana parti telah diuruskan mengikut garis panduan parti termasuklah dana untuk pilihan raya. Ianya diuruskan oleh Jawatankuasa berkenaan di peringkat Badan Perhubungan.

Saya juga menafikan bahawa penyertaan saya dalam Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) adalah bertujuan untuk mengelak siasatan oleh pihak berkuasa.

Selepas PRU-14, saya telah dipanggil untuk memberi keterangan kepada pihak berkuasa sebanyak dua kali, iaitu pada akhir tahun 2018 dan pada awal tahun 2019. Saya dipanggil memberi keterangan mengenai perkara- perkara berikut:

i) Sebagai bekas Ahli Jemaah Menteri, saya diminta memberi keterangan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkaitan minit Mesyuarat Jemaah Menteri mengenai projek Trans Sabah Gas Pipeline; dan

ii) Sebagai bekas Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Kelantan, saya telah memberi keterangan kepada pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) berkaitan dana yang dimasukkan ke dalam akaun Badan Perhubungan UMNO Negeri Kelantan yang didakwa diperolehi daripada sumber 1MDB.

Kenyataan Ahli Parlimen Bagan Datuk pernah dibangkitkan oleh beberapa pihak sebelum ini. Pihak SPRM telah menafikan perkara ini pada 20 September 2018 manakala Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Kelantan pada masa itu telah memberi penjelasan mengenai pengurusan dana PRU-14 pada 16 Januari 2019.

Tuduhan-tuduhan seumpama ini berniat untuk mencemarkan reputasi saya sebagai Ahli Jemaah Menteri dan Ahli Parlimen.

Saya tidak pernah menerima tekanan daripada mana-mana pihak untuk menyertai PPBM dan tidak pernah menyeleweng dana Badan Perhubungan UMNO Negeri Kelantan bagi PRU-Saya bersedia untuk memberi kerjasama kepada pihak berkuasa sekiranya diperlukan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here