Oleh ZALINA MAIZAN NGAH

PETUGAS Lembaga Tabung Haji (TH) di Makkah dan Madinah disaran terus konsisten dalam menerapkan mentaliti bertaraf dunia dan sentiasa mempunyai maklumat ketika menyantuni jemaah.

Ketua Rombongan Haji Malaysia, Datuk Seri Syed Saleh Syed Abdul Rahman berkata, TH mengamalkan polisi ‘no wrong door’ dan petugas perlu bersedia pada bila-bila masa atau sekurang-kurangnya membawa jemaah menyelesaikan persoalan mereka dengan unit lain.

“Walaupun jemaah haji tahun ini kurang jumlahnya daripada musim haji sebelum ini, janganlah kita (petugas) menganggap mudah untuk melaksanakan tanggungjawab di segenap aspek operasi haji di Tanah Suci.

“Pencapaian TH pada setiap tahun adalah konsisten dengan memenuhi sasaran yang ditetapkan dan menunjukkan jemaah haji berpuas hati atas perkhidmatan yang diberikan,” katanya ketika berucap pada Majlis Perhimpunan Bersama Petugas di ibu pejabat TH di Abraj Al Janadriah.

Beliau berkata, petugas juga digalakkan tampil dengan idea dan memberi cadangan baharu bagi menambah baik sistem serta proses perkhidmatan haji.

Selain itu, beliau menasihatkan petugas agar bijak menyusun atur tugasan apabila tiba hari kemuncak iaitu Hari Arafah yang berbaki 12 hari lagi, kerana ketika itu mereka akan mengalami cabaran lebih getir terutama dalam berdepan dengan jemaah dan dalam masa sama perlu melakukan ibadah.

“Masyair (wukuf) menuntut kita melaksanakan perancangan dan gerak kerja dengan lancar dan tersusun bagi menjamin jemaah haji dapat berwukuf serta mengerjakan rukun dan wajib haji termasuk urusan pergerakan, penempatan, perkhidmatan sajian dan ibadah,” katanya.

Sementara itu, pada majlis tersebut, seramai 300 petugas yang antaranya daripada pasukan perubatan, pembimbing haji, kaunselor, pentadbiran dan kewangan hadir mendengar amanat Syed Saleh di bangunan Abraj Al Janadriah yang menempatkan ibu pejabat TH dan jemaah haji.

Selain petugas di Abraj Al Janadriah, ada dalam kalangan mereka yang berkhidmat di dua lagi bangunan penginapan jemaah Malaysia iaitu Qsar Al Janadriyah dan Lane Premium.

Setakat semalam, seramai 8,663 jemaah haji telah tiba di Makkah. Malaysia memperoleh sebanyak 14,306 kuota haji tahun ini setelah Arab Saudi memberi kebenaran untuk melaksanakan rukun kelima itu. – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here