JABATAN Pengangkutan Jalan (JPJ) merekodkan sebanyak 55,000 kesalahan membenarkan kenderaan dipandu individu tidak mempunyai lesen dalam tempoh lima bulan pertama tahun ini.

Timbalan Ketua Pengarah (Perancangan dan Operasi) JPJ, Aedly Fadly Ramli berkata, daripada jumlah itu, kebanyakan kesalahan adalah membabitkan ibu bapa yang membenarkan anak di bawah umur memandu tanpa lesen.

Menurutnya, JPJ amat kesal dengan sikap ambil mudah anggota masyarakat yang berterusan melakukan kesalahan itu tanpa memikirkan risiko serta bahaya kepada pengguna jalan raya.

Katanya, apabila ditahan anggota penguat kuasa, mereka memberi pelbagai alasan tidak munasabah.

“Analisis dan pemerhatian terkini JPJ mendapati tiada perubahan sikap yang ketara daripada pemilik kenderaan mengenai perkara itu sepanjang empat tahun kebelakangan ini,” katanya ketika meninjau Operasi Bersepadu Kenderaan Perdagangan di Stesen Penguatkuasaan JPJ di Kijal Kemaman, malam tadi, lapor Harian Metro.

Turut hadir, Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Henry Sum dan Pengarah JPJ Terengganu, Zulkarnain Yasin.

Aedly Fadli berkata, sejak Januari 2009 hingga Mei tahun ini, JPJ merekodkan sebanyak 347,300 kesalahan membenarkan kenderaan dipandu mereka yang tidak mempunyai lesen.

“Mana-mana pemilik yang ingkar boleh dikenakan tindakan mengikut Seksyen 26(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang boleh didenda tidak kurang RM300 dan tidak melebihi RM3,000 atau penjara selama tidak melebihi tiga bulan atau kedua-dua sekali.

“Kita meminta orang ramai supaya memandang serius berhubung dengan perkara itu bagi mengelak dikenakan saman,” katanya.

Beliau berkata, JPJ juga tidak teragak-agak akan mengambil tindakan tegas dengan menyita kenderaan di bawah Seksyen 64(1) akta yang sama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here