KETUA Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor berkata, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) adalah parti akan mewujudkan keharmonian dalam kalangan parti komponen menerusi Gabungan Rakyat Sabah (GRS).

Justeru kata Ketua Badan Pimpinan Bersatu Sabah itu, parti tersebut berharap akan dapat terus bekerjasama memimpin kerajaan dengan Barisan Nasional (BN) Sabah menerusi Gabungan Rakyat Sabah (GRS).

“Bersatu dan GRS bukan parti sombong sebaliknya bekerja untuk rakyat, melayan rakyat dan rakan-rakan lain.

“Kita, parti yang akan mewujudkan keharmonian di kalangan rakyat dan parti-parti komponen dalam GRS dan Bersatu. Kita juga berharap terus bekerjasama rapat dengan satu lagi rakan kita daripada BN,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap sempena Majlis Makan Malam Santai Bersama Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada) Sabah, di Kota Kinabalu, malam tadi, lapor Sinar Harian.

Hadir sama Ketua Armada Bersatu Sabah, Fairuz Renddan.

Beliau yang juga Pengerusi GRS berkata, perlu ada perbincangan antara sesama rakan gabungan bagi mengelak berlaku perselisihan faham.

“Tidak perlu bergaduh. Apa yang mahu digaduhkan, kalau kita gaduh rugi. Kita mesti belajar dari apa yang berlaku sebelum ini.

“Sebab itu saya jelaskan kepada rakan-rakan daripada BN, kita kena berbincang bagus-bagus demi kepentingan negeri Sabah, itu saja. Janganlah kita berebut kuasa, berebut kerusi.

“Ini demi kebaikan negeri Sabah dalam masa panjang kita kena berbincang bagus-bagus walaupun mungkin di sana lain (Semenanjung), di Sabah lain. Jangan kita gaduh di Sabah, kalau kita gaduh kita akan rugi dan kita akan banyak buang masa untuk menguruskan politik, ” katanya.

Sehubungan itu, Hajiji yang juga Ketua Menteri Sabah berkata, walaupun GRS disertai Bersatu yang juga parti dari nasional namun situasinya berbeza dengan negeri lain.

“Kita di Sabah buat cara orang Sabah, kita adalah kita walaupun ada parti di peringkat nasional tetapi itu bukan isu. Isunya ialah lakukan yang terbaik mengikut acuan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here