PRESIDEN Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassi meminta Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memberi keutamaan untuk mengadakan pertemuan dengan menyelesaikan isu membabitkan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Zuraida Kamaruddin yang kini tidak lagi bersama parti tersebut.

Ketika menegaskan, pertemuan itu perlu diadakan memandangkan ia melibatkan kuota Kabinet milik Bersatu seperti mana termaktub dalam perjanjian sebelum ini.

“Saya sedang menunggu tarikh untuk bertemu Perdana Menteri. Saya minta Perdana Menteri beri keutamaan kerana daripada tarikh pengumuman yang dibuat oleh Datuk Zuraida saya fikir sudah melangkau lebih dua minggu.

 “Ini satu tempoh agak terlalu panjang untuk saya tunggu. Di pihak Bersatu kita dah nyatakan pandangan kita dan pendirian kita. Sewajarnya perkara itu diputuskan segera,” katanya pada  sidang media selepas menghadiri Program #RuangBelia Bersama Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin di Kuala Lumpur hari ini.

Bekas Perdana Menteri itu berkata, beliau tidak mahu mencampuri urusan Perdana Menteri, apa yang beliau fikirkanlah ia soal Bersatu dan kedudukan parti itu dalam kerajaan dan jawatan menteri yang memang menjadi sebahagian daripada kandungan perjanjian antara Perdana Menteri dengan kepemimpinan Perikatan Nasional (PN).

“Saya ambil contoh bila mana Menteri Perladangan dan Komoditi Dr.Khairuddin Aman Razali keluar daripada Pas, jadi kerusi itu diisi oleh Idris Ahmad, walaupun ada rombakan Kabinet…kuota (Pas) tak terjejas.

‘’ Kita tuntut yang itu saja bukanlah perkara yang luar biasa jadi saya mohon pertimbangan Perdana Menteri segerakan (pertemuan)…saya dah minta nak jumpa dekat dua minggu…saya tak nak nanti pimpinan daripada bersatu menyatakan bahawa saya ini tidak bertindak secara yang sewajarnya.

‘’Kita pun ada pendirian Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu pun sudah buat keputusan minta pertimbangan Perdana Menteri menyegerakan supaya isu dapat diselesaikan secepat mungkin,’’ katanya.

Ditanya berhubung kenyataan Zuraida yang masih berharap kekal dalam Kabinet, Muhyiddin berkata;

‘’Itu dia boleh haraplah…tapi soal pokoknya Perdana Menteri kena buat keputusan dan tentulah bagi beliau harus menghormati apa yang telah saya sebutkan. Beliau nak lantik Zuraida jadi apapun itu… hak beliau…kuota Bersatu itu beliau tak boleh ambil.

‘’ Manalah tahu kalau beliau hendak wujud satu kementerian baharu kepada Zuraida atau apa juga alasan… itu saya tak nak campurlah itu hak Perdana Menteri ..tapi kuota bersatu yang kita terima sejak awal lagi jadi harus dipenuh oleh Ahli Parlimen Bersatu saya dah sedia nama dah tapi tak sampai kepada PM lagi..nak jumpa saya secara peribadi nak cakap dengan beliau dan perkara-perkara lain,’’ katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here