WALAUPUN gagal memenangi sebarang kerusi pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor, Parti Warisan yang pada asalnya ditubuhkan di Sabah masih belum berputus asa untuk melebarkan sayapnya di Semenanjung.

Bermula dengan Pulau Pinang dan diikuti Johor, kini parti yang diketuai Datuk Seri Mohd Shafie Apdal itu telah bertapak di Negeri Sembilan dan Perak.

Di Negeri Sembilan, Warisan menyasarkan untuk bertanding di empat kerusi Parlimen dan 20 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN). Cita-cita yang agak besar di sebuah negeri yang mempunyai lapan kerusi Parlimen dan 36 kerusi DUN.

Manakala di Perak, Mohd Shafie tidak meletakkan sebarang sasaran yang jelas dan hanya meletakkan calon di kerusi-kerusi boleh menang.

Setakat ini, tidak diketahui berapa kerusi yang bakal ditandingi Warisan di Pulau Pinang yang sinonim dengan kubu kuat DAP sejak PRU-12 pada 2008.

Selain empat negeri terbabit, Warisan dijangka melebarkan pengaruhnya di negeri-negeri lain di Semenanjung walaupun tahap sokongan yang bakal diterima mungkin suam-suam kuku seperti di Johor.

Memang Warisan berhak bertanding di mana-mana kerusi yang diidamkannya dalam sebuah negara demokratik seperti Malaysia. Malah, penyertaan Warisan boleh memeriahkan lagi pentas politik di Semenanjung.

Cuma yang tidak bagusnya, tindakan itu boleh menyebabkan berlaku pertandingan banyak penjuru sekali gus merugikan parti-parti yang menentang rejim kleptokrasi UMNO dan Barisan Nasional (BN).

Contohnya, di Negeri Sembilan, undi di 20 kerusi DUN terbabit boleh sekurang-kurangnya terpecah antara BN, Perikatan Nasional (PN), Pakatan Harapan (PH) dan Warisan. Pecahan mungkin bertambah dengan penyertaan calon-calon Bebas.

Rekod pilihan raya terdahulu menunjukkan pertandingan banyak penjuru lazimnya memberi kelebihan kepada BN dan fakta ini telah terbukti semasa PRN Johor dan Melaka.

Tidak diketahui apa motif sebenar Warisan bertanding di Semenanjung secara solo tanpa bergabung dengan parti-parti lain di bawah gagasan khemah besar. Apa yang Warisan dan Mohd Shafie mahu buktikan sebenarnya?

Bukankah lebih baik sekiranya Warisan bergabung tenaga dan sumber yang dimilikinya dengan PN dan PH dalam usaha menyelamatkan negara daripada dicengkam semula oleh rejim kleptokrasi BN/UMNO?

Sebelum terlambat, wajarlah Mohd Shafie memikirkan semula strategi Warisan bertanding di Semenanjung agar kesilapan yang dilakukan semasa PRN Johor dahulu tidak berulang.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here