SEORANG pesara wanita warga emas di Bukit Mertajam, Pulau Pinang kerugian RM134,503 selepas menjadi mangsa penipuan melalui panggilan telefon oleh sindiket ‘Macau Scam’.

Mangsa berusia 61 tahun itu mula terjerat dengan sindiket itu selepas menerima panggilan telefon daripada seorang lelaki Cina yang memperkenalkan diri sebagai pegawai di pusat panggilan HSBC Bank.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Utara, Asisten Komisioner Mohd. Radzi Ahmad berkata, mangsa kemudian dimaklumkan kononnya kad kredit HSBC Bank Platinum Mastercard miliknya telah digunakan untuk pembelian wang digital (bitcoin) melalui tiga transaksi berjumlah RM15,991.

Tambahnya, mangsa bagaimanapun menafikan dakwaan itu kerana tidak mempunyai akaun ‘bitcoin’ sebelum panggilan telefonnya disambungkan kepada seorang lelaki Cina lain kononnya pegawai Bank Negara Malaysia (BNM).

“Pegawai ‘Bank Negara’ itu kemudian meminta mangsa memberikan maklumat perbankan (kata nama beserta kata laluan) kononnya untuk tujuan siasatan.

“Mangsa hanya menyedari ditipu apabila menerima mesej daripada pihak HSBC Bank kira-kira pukul 9 malam (hari yang sama) yang memaklumkan terdapat pengeluaran wang berjumlah RM134,503 daripada tiga akaun bank miliknya,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurut Mohd. Radzi, mangsa membuat laporan polis semalam selepas menyedari dirinya ditipu dan kes itu disiasat di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana menipu.

Dalam pada itu, beliau menasihatkan orang ramai supaya sentiasa berwaspada dan tidak mudah percaya dengan sebarang panggilan telefon daripada mana-mana individu yang mengaku sebagai wakil agensi kerajaan atau swasta sebelum mendapat pengesahan.

Tambahnya, orang ramai juga diingatkan tidak sesekali mendedahkan maklumat perbankan termasuk nombor kad ATM; nombor pin kad serta nombor TAC (kod pengesahan transaksi) kepada mana-mana individu.

“Kecuaian ini akan menyebabkan akaun bank mereka dimanipulasi untuk tujuan pengeluaran wang,” katanya.

Habis

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here