POLIS menahan dua lelaki warga emas ditahan kerana terlibat kes pecah amanah sebuah persatuan membabitkan kerugian RM65,000, di Ampang Jaya, semalam.

Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Mohamad Farouk Eshak berkata, tangkapan itu susulan laporan polis daripada wakil ahli persatuan itu yang mendapati baucar pembayaran persatuan yang disyaki palsu digunakan oleh pengerusi, setiausaha dan bendahari persatuan.

“Dua lelaki berkenaan yang berusia 64 dan 73 tahun itu ditahan secara berasingan di Petaling Jaya dan Shah Alam.

“Hasil semakan terhadap penyata bank dan baucar pembayaran mendapati wang persatuan dipindahkan ke akaun peribadi presiden persatuan.

“Baucer pembayaran dikeluarkan sebanyak empat kali dengan jumlah keseluruhan RM65,000,” katanya memetik laporan Harian Metro.

Mohamad Farouk berkata, terdapat empat cek bank digunakan bagi pengeluaran ini dibuat tanpa kelulusan ahli mesyuarat agung jawatankuasa persatuan.

“Reman bagi kedua-dua suspek ditolak di Mahkamah Ampang hari ini, bagaimanapun keterangan dua suspek ini sudah diambil bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here